latinica  ћирилица
19/06/2014 |  08:24 | Autor: SRNA

Vadenpul: Srbija još nije ispunila uslove za EU

Srbija još nije ispunila njemačke zahtjeve na putu ka EU, izjavio je poslanik demohrišćana u njemačkom Bundestagu Јohan Vadenpul.
Srbija i EU - Foto: RTRS
Srbija i EUFoto: RTRS

Vadenpul je rekao da parlamentarna grupa Hrišćansko demokratske unije - Hrišćansko socijalne unije, kojoj pripada, i dalje nije u potpunosti zadovoljna onim što je ispunjeno od njenih zatjeva koji se, prije svega, tiču odnosa sa Kosovom i Metohijom i napada na ambasadu Njemačke u Beogradu.

"Јoš nismo u potpunosti zadovoljni onim što je učinjeno i još ima stvari koje treba uraditi kako bi se postigao redovan i normalan odnos Kosova i Srbije", rekao je Vadenpul za beogradske "Večernje novosti".

Odgovarajući na pitanje da li je realno da se prvo pregovaračko poglavlje sa EU otvori u julu, Vadenpul je naveo da je važno da se završi proces normalizacije odnosa sa Kosovom prije nego što se otvori prvo poglavlje.

Vadenpul je istakao da dogovori Beograda i Prištine još nisu u potpunosti implementirani, te da je Srbija, iako nije jedina odgovorna za to, ipak ključni akter u tom procesu.

"Tempo procesa pristupanja EU zavisiće i od toga koliko će dosljedno Srbija ispunjavati uslove iz pojedinačnih pregovaračkih poglavlja i razvoja normalizacije odnosa sa Kosovom", kaže Vadenpul.

On je podsjetio da rezolucija Bundestaga zahtijeva od njemačke Vlade da pregovori sa Srbijom počnu poglavljima 35 i 32 koja se odnose na Kosovo i Metohiju i finansijsku kontrolu, nakon čega slijedi otvaranje poglavlja 23 i 24 - bezbjednost i vladavina prava.

"Druga poglavlja, na primjer, o nauci, mogu biti stavljena na dnevni red tek kada se otvore ova dva poglavlja o kojima sam govorio", dodao je Vadenpul.