latinica  ћирилица
19/06/2014 |  17:16 | Autor: Vijesti

Univerzitet NUBL iz Banja Luke bi u Pljevlja: Školarina 1.200 evra

Nezavisni univerzitet iz Banja Luke (NUBL) zainteresovan je za otvaranje isturenog odjeljenja u Akademskom centru u Pljevljima, potvrdio je "Vijestima" agent NUBL-a Husein Borišić.

Prema riječima Huseina Borišića Opštini Pljevlja je predat zahtjev, a očekuje da narednih dana potpišu ugovor o korišćenju Akademskog centra. Borišić kaže da će zainteresovani studenti imati mogućnost da upišu sedam fakulteta od kojih većina ima po tri smjera: "Upis će trajati do 15. septembra, a u oktobru će početi nastava nezavisno koliko bude upisanih studenata. Nastava će se izvoditi elektronskim putem, a vježbe i polaganje ispita biće organizovani u Akademskom centru”.

Godišnja školarina na ovom privatnom univerzitetu, koji je pokrenut 2005. glodine u Banja Luci, iznosi 1.200 evra. Studenti će na početku školovanja dobiti tablet računar, kako bi lakše komunicirali sa profesorima i pratili nastavu.

Opština će besplatno ustupiti prostor za izvođenje nastave u Akademskom centru, a Borišić kaže da im je namjera da odjeljenje u Pljevljima postane regionalni centar.

Od 2008. godine u Akademskom centru u Pljevljima radi istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta iz Podgorice. Ugovorom koji je potpisao tadašnji gradonačelnik Filip Vuković, Opština je preuzela skoro potpuno finansiranje izvođenja nastave i ostalih troškova, što je dodatno opteretilo opštinski budžet. Sadašnja vlast je namjeravala da prekine dalje finansiranje studija Mašinskog fakulteta, ali je nakon pritiska javnosti i studenata odustala od te namjere. Ipak, sa Univerziteta CG je odlučeno da upisa nove generacije studenata mašinstva neće biti zbog izrazito velikih troškova.

Opština je sredinom marta raspisivala oglas za izdavanje Akademskog centra, ali nijedna visokoškolska ustanova nije bila zainteresovana za organizovanje novih studijskih programa. Oština je besplatno nudila prostor Akademskog centra površine 650 metara kvadratnih, u kojem se nalazi i amfiteatar sa 60 mjesta.