latinica  ћирилица
23/06/2014 |  15:52 | Autor: RTRS

Rudo: Kamen temeljac za HE "Mrsovo"

Višemilionska ulaganja u izgradnju prve hidroelektrane na rijeci Lim na teritoriji Srpske kod Rudog. Danas je položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane "Mrsovo".

Osim 200 miliona maraka za izgradnju Hidroelektrane "Mrsovo", investitori ulagažu i u turističke kapacitete u Rudom, gdje je danas otvoren renovirani hotel.

U Rudom ove projekte ocijenjuju kao početak razvoja skoro zamrle opštine i njene industrije, otvaranja novih radnih mjesta i ukupnog napretka.

Radovi na izgradnji Hidroelektrane instalisane snage 36,8 megavata zvanično su počeli potpisivanjem Povelje i polaganjem kamena temeljca, koje su obavili predsjednik Srpske Milorad Dodik i vlasnik "Komsar enerdži grupe" Rašid Sardarov.

"Ova investicija je dokaz da Vlada RS ulaže maksimalne napore za razvoj istočnog dijela Srpske. Dokaz za to je i izgradnja saobraćajnice i tunela na Čemernu, zatim ulaganje u izgradnju Andrićgrada i ovaj hidroenergetski objekat u Rudom", rekao je Dodik.

Serdarov je rekao da će ova investicija omogućiti narodu ovog kraja da bolje živi, da se poboljša njegova socijalna struktura i da mladi ljudi ostaju da žive u ovoj opštini.

Ministarka  za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenka Golić, rekla je da Hidroelektrana "Mrsovo" neće imati značajniju akumulaciju i da se ona svrstava u red protočnih hidroelektrana.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Željko Kovačević, zahvalio je kompaniji "Komsar enerdži" koja, osim ovog hidroenergetskog objekta, ulaže i u energetska postrojenja u Ugljeviku.

Načelnik opštine Rudo, Rato Rajak, rekao je da Ruđani doživljavaju ovaj projekat kao početak razvoja skoro zamrlog grada i njegove industrije, otvaranja novih radnih mjesta i napretka u svakom pogledu.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić, generalna direktorka "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić, narodni poslanici, načelnici susjednih opština i drugi gosti.