latinica  ћирилица
03/07/2014 |  16:54 | Autor: SRNA

N. Grad: Vijenci kod zajedničkog spomen-obilježja

Kod zajedničkog spomen-obilježje solunskim borcima, borcima Narodnooslobodilačkog rata i borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Donjem Vodičevu kod Novog Grada položeni su vijenci i prislužene svijeće povodom Dana sjećanja na borce poginule u oslobodilačkim ratovima u 20. vijeku sa područja ove opštine.

Vijence su položile delegacije opštine Novi Grad, opštinske Boračke organizacije i članovi opštinske komisije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Spomen-obilježje u Vodičevu izgrađeno je za 12 solunskih boraca, 90 boraca NOR-a, 374 žrtve fašističkog terora i 10 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Savjetnik načelnika opštine Ranko Dabić podsjetio je da je opštinska komisija utvrdila 3. juli kao Dan sjećanja i istakao da je bitno sačuvati tradiciju i sjećanje na one koji su živote dali za slobodu srpskog naroda.

"Danas odajemo počast za tri generacije palih boraca stradale u Prvom svjetskom ratu, Narodnooslobodilačkoj borbi i odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Dabić.

Drugo zajedničko spomen-obilježje na području novogradske opštine izgrađeno je u Radomirovcu. Spomen-obilježje izgrađeno je za 34 solunska borca, 218 boraca NOR-a, 335 žrtava fašističkog terora i 46 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata. Tu se nalazi i spomen-ploča vojvodi Radomiru Putniku.