latinica  ћирилица
17/07/2014 |  12:23 | Autor: Večernje novosti

Šta blokira dejstvo lijekova

Istovremeno uzimanje pojedinih lijekova i određenih namirnica može da izazove kontraefekat.

Istovremeno uzimanje pojedinih lijekova i određenih namirnica može da izazove kontraefekat, upozoravaju ljekari ljemačkog nacionalnog udruženja.

Ovo se posebno odnosi na kalcijum iz mlijeka, koji se u organima za varenje lako vezuje za određene lijekove, stvarajući jedinjenja koja se teže rastapaju, zbog čega krvotok nije u stanju da ih apsorbuje. Pa tako, primjera radi, pacijenti koji uzimaju antibiotike i preparate protiv nastanka i širenja osteoporoze, treba da sačekaju dva sata od trenutka uzimanja lijekova, pa da konzumiraju mlijeko.

Loše interakcije stvara i istovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića, u narodu poznatog i kao gospino zelje. Ova biljka zapravo sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, zbog čega propisani lijekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Takođe, sladić oslobađa i kalijum, što može dovesti do slabljenja mišićne mase.

Grejpfrut treba da izbjegavaju osobe koje uzimaju medikamente za regulisanje koncentracije holesterola u krvi, jačanje imunološkog sistema i imunosupresive, preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije.