latinica  ћирилица
22/07/2014 |  10:39 | Autor: SRNA

Mutabdžija u posjeti Izraelu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da Memorijalni centar Јad Vašem pruža značajnu podršku profesorima iz Srpske, koji će kroz pedagoški pristup izučavanju holokausta predstaviti istinu o stradanju svih naroda u Drugom svjetskom ratu.
Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija u Јerusalimu - Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija u ЈerusalimuFoto: SRNA

Mutabdžija je u Јerusalimu, u obraćanju u Međunarodnoj školi za studije holokausta, rekao da su dostignuća i aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture, koristeći kapacitet koji su razvili članovi prethodnih grupa, postali prepoznatljivi u Јad Vašemu i regionalno kroz učešće u međunarodnim i regionanim konferencijama, te organizaciji seminara u Donjoj Gradini.

"Sve ovo daje uvjerenje da ćemo zaista uspjeti da postignemo ciljeve projekta, odnosno uvođenje sadržaja o holokaustu u nastavni plan i program za srednje škole, ali i da razvijemo vlastiti pristup čuvanju sjećanja na srpske žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu", istakao je Mutabdžija.

Predavanjima u okviru Međunarodne škole za studije holokausta u Јerusalimu prisustvuje 10 profesora srednjih škola iz Republike Srpske, kao treća grupa koja će proći obuku o novom pedagoškom pristupu izučavanju holokausta.

Ovaj projekat Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske provodi u saradnji sa Predstavništvom Srpske u Izraelu, koje pruža besprijekornu tehničku, logističku i svaku drugu podršku.

Učesnike Međunarodne škole za studije holokausta, osim Mutabdžije, pozdravili su ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević, ambasador BiH u Izraelu Branko Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne i njegov zamjenik Aleksandar Nikolić.

Okupljenima su se obratili i direktor Međunarodne škole za studije holokausta u Јad Vašemu Ejal Kaminka, direktor Evropskog odjeljenja Međunarodne škole za studije holokausta Rašel Bad-Kaplan, te šef Evropskog deska i saradnik Ministarstva prosvjete i kulture na ovom projektu Hava Baruh.