X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
S ljubavlju hrabrim srcima baner
19/08/2014 |  12:11 | Izvor: RTRS

Žene u Јapanu žive najduže i ne debljaju se

Poslednjih 25 godina Јapanke drže rekord kao najdugovječnije žene na svijetu, jer u prosjeku žive 84 i po godine, a uz to se i ne debljaju, piše portal Magazin.

U svojoj knjizi "Јapanke ne stare niti se debljaju", Naomi Morijama vodi čitaoce u svijet majčine kuhinje u Јapanu i otkriva tajne odgovorne za dug i zdrav život.
Morijama navodi da su namirnice koje pomažu u mršavljenju jednostavno dio svakodnevnih namirnica japanske kuhinje koje se raznovrsno konzumiraju, a to su riba, morsko bilje, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj.

Inače, Јapanci svakodnevno uživaju u kuvanim obrocima, pri čemu se tradicionalni obrok sastoji od ribe na žaru, činijice pirinča, kuvanog povrća, miso supe, zelenog čaja i narezanog voća.
Pri tom je važno istaći da Јapanci konzumiraju oko 10 odsto sve ribe na svijetu, iako čine tek 2 odsto svetske populacije.

Morijama, takođe, navodi da ih od djetinjstva roditelji uče da moraju da jedu polako i cijene svaki zalogaj.
Pravila kojih se moraju pridržavati podrazumijevaju da nikada ne smiju potpuno da napune tanjir niti da serviraju veliku porciju, da svaka namirnica mora biti zasebno servirana.

Morijama ističe da je japanska kuhinja s namjerom lagana i u njoj se kuva polako, namirnice se uglavnom kuvaju, kratko prepeku na žaru, kuvaju na pari ili brzo prepeku u voku.  Umjesto s hljebom, Јapanci uz sve obroke jedu pirinač i to predstavlja veliku razliku između toga kako se jede na Istoku i Zapadu.

U Јapanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom i može se sastojati od brojnih namirnica i napitaka, a koji uglavnom uključuje zeleni čaj, pirinač kuvan na pari, miso supu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.
Slatki deserti se u Јapanu rijetko jedu, a kada i jesu na jelovniku obično je riječ o izrazito malim porcijama, što ne znači da Јapanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego da shvataju koju snagu ta jela imaju i koje neželjene posljedice može zbog njih da ima tijelo.

"Vježbanje je dio svakodnevne rutine u Јapanu i svakodnevica Јapanaca uključuje čitav niz nenamjernog vježbanja, a izgradili su i cijelu "kuluturu biciklizma", hodanja i planinarenja", istakla je Morijama.