latinica  ћирилица
21/08/2014 |  18:41 | Autor: TANЈUG

Srbiji upućen demarš EU, o detaljima sutra

Demarš Evropske unije Srbiji stigao je danas u Vladu Srbije, potvrđeno je u Vladi, a više detalja o tome iznijeće sutra na konferenciji za novinare premijer Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Јavnosti još nije zvanično poznato zbog čega je EU uputila demarš, koji u diplomatskoj praksi predstavlja oštru reakciju na preduzimanje izvjesnih mjera u spornom pitanju.

U zaključicma sa nedavnog sastanka ministara spoljnih poslova EU istaknuto je da treće zemlje ne treba da koriste ruski embargo protiv evropskih proizvođača, i insistirale na tome da je neophodno "obezbijediti jedinstvo međunarodne zajednice i održati međunarodno pravo".

Ugledni švajcarski list "Noje cirher cajtung" piše danas da su države EU upozorile zemlje kandidate da "ne uskaču u rupe na ruskom tržištu, nastale embargom Moskve na uvoz prehrambenih namirnica iz Unije", i uz opasku da se od uvođenja embarga "novi ponuđači tiskaju" na tržište Rusije.

I dok u Turskoj ne haju mnogo za upozorenja Brisela, ona se u zemljama kandidatima na Balkanu ozbiljno shvataju. Albanija i Crna Gora su odmah skrenule na briselski kurs, dok je situacija komplikovanija za Makedoniju, a naročito za Srbiju, piše "Noje cirher cajtung".