latinica  ћирилица
24/08/2014 |  17:26 | Autor: Agencije

Ešton: Sastanak u Minsku -šansa koja se ne propušta

Predstojeći sastanak predsjednika Rusije i Ukrajine u Minsku je dobra prilika da se riješi ukrajinska kriza i to je šansa koja se ne smije propustiti, poručila je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Ona je na Evropskom političkom forumu u Alpbahu u Austriji rekla da Ukrajina treba da gradi dobre odnose i sa EU i sa Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, te predsjednici Bjelorusije i Kazahstana, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev, sastaće se 26. avgusta sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u Minsku.

Sastanku će prisustovati Eštonova, evropski trgovinski komesar Karel De Guht i komesar EU za energetiku Ginter Etinger, javlja Itar tas.

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika saopšteno je ranije da će Porošenko da iznese svoj mirovni plan koji poziva na oslobađanje talaca, razoružanje, obezbjeđenje koridora za prolaz milicije iz zone borbenih dejstava, stvaranje tampon zone u dužini od 10 kilometara na ukrajinsko-ruskoj granici, te raspisivanje lokalnih i parlamentarnih izbora.