latinica  ћирилица
24/08/2014 |  21:18 | Autor: RTRS

Otvoren 49. Kočićev zbor

U banjalučkom parku "Petar Kočić" večeras je svečano otvoren 49. "Kočićev zbor".

Položeni su vijenci na spomenik Kočiću, a u umjetničkom programu nastupili su pjesnici, etno grupa "Trag", gudački kvartet Akademije umjetnosti, KUD "Veselin Masleša" i orkestar Zdravka Ćosića.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić koji je rekao da Kočićeva djela i danas žive i da se može povući paralela toga vremena sa sadašnjim.

"I danas na ovim prostorima vlada jedna vrsta protektorata, vodi se priča o jeziku i narodu, ali sve je to Republika Srpska prevazišla i prevazići će i ubuduće", poručio je Radojičić.

Predsjednik Organizacionog odbora "Kočićevog zbora" Vitomir Popović rekao je da Kočićeva djela potpuno liče na današnje vrijeme, ali da su dobra pouka jednog velikog patriote svom narodu.

Prije otvaranja manifestacije, pjesnici i predsjednik Organizacionog odbora položili su vijenac na spomenik Petru Kočiću u istoimenom banjalučkom parku.

U Banjaluci je večeras, u okviru 49. "Kočićevog zbora", svečano otvorena izložba radova sa Likovnog saborovanja "Zmijanje 2014", na kojem su u proteklih sedam dana u Bronzanom Majdanu kod Banjaluke učestvovali umjetnici iz Republike Srpske i Srbije.

Centralna svečanost 49. "Kočićevog zbora" biće održana u nedjelju, 31. avgusta, u Stričićima, gdje će biti uručena ovogodišnja Kočićeva nagrada i nagrada "Zmijanjče".