latinica  ћирилица
25/08/2014 |  11:03 | Autor: Agencije

Split: Nepoželjno sve što podsjeća na partizane

Split nije dobio ulicu nazvanu po Prvom splitskom partizanskom odredu, čije su pripadnike strijeljali fašisti 1941. godine, a protiv je bio HDZ i druge desničarske organizacije. Prijedlog se našao na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, a HDZ je odmah zatražio skidanje te tačke.

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko, koga mnogi hrvatski analitičari vide kao novog premijera, u svojim nastupima otvoreno govori protiv svega što ga potsjeća na jugoslovenstvo, pa čak i protiv antifašista.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar (SDP) najaljuje da će pokušati da pronađe "kompromis" oko sporne ulice.

Prije dvadeset godina, u jednom danu, promijenjeno je svih 128 naziva trgova, ulica, škola i vrtića, koji asociraju na antifašizam ili partizane u Splitu. Umjesto jedne od glavnih gradskih ulica, koja se danas zove Ulica Hrvatske mornarice, Splitski odred trebao je dobiti buduću ulicu u rubnoj gradskoj četvrti Mejaši, dugačku tristotinjak metara, uz trgovački centar u izgradnji i planiranu stambenu zonu.

Udruženja antifašista bila su djelimično zadovoljna, iako su tražili reprezentativniju ulicu, kao i promjenu naziva još petnaestak trgova i ulica.

Međutim, HDZ smatra da se time "ciljano obezvređuje Domovinski rat i njegove vrijednosti", kao i da građane "vrijeđa naziv jedne partizanske ulice koja se ukršta sa ulicom nazvanom po branitelju Јosipu Јoviću".

Predsjednik splitskog HDZ Petar Škorić smatra da je budućoj ulici Splitskog odreda nepotrebno dodat pridjev - "partizanski".

Od osamostaljenja Hrvatske devedesetih godina srušeno je na hiljade spomenika iz Narodno-oslobodilačkog rata.

Minirani su mnogobrojni spomenici koji svjedoče o žrtvama ustaškog režima, promijenjeni nazivi ulica, trgova, škola, parkova...