latinica  ћирилица
29/08/2014 |  20:15 | Autor: RTRS

Sve više alergičnih na ambroziju!

Počela je sezona alergija, pa se u domove zdravlja ovih dana javlja sve više pacijenata sa dobro poznatim tegobama. Osim alergije na ambroziju, građane često muči i sve prisutnija stomačna viroza.

Znatno je povećan broj lica alergičnih na polen ambrozije. Samo neki od simptoma su kihanje i curenje iz nosa.

- Imam problema sa disajsnim organima, naročito kod promjene vremena. Ne mogu živiti bez pumpice - lkaže Јovica Tadić koji se već 30 godina bori se s ovim simptomima.

Broj lica alergičnih na polen ambrozije iz godine u godinu se povećava. Najbolja prevencija je iskorjenjivanje ove biljke. Međutim, to se pokazalo kao neizvodljivo. 

Prostor BiH zbog raširenosti ambrozije, na mapi Evrope obilježen je crvenom bojom. Koncentracija polena najveća je u poslijepodnevnim i večernjim časovima i u tom periodu alergični na polen ne bi trebalo da izlaze iz kuće i da drže prozore otvorenim. Alergični na polen svako veče bi trebalo da operu kosu pošto se polen zadržava na vlasima.

Zato, bez obzira u čijoj je nadležnosti uništavanje ove korovske biljke, svi bi trebalo da radimo na istom cilju - njenom iskorjenjivanju.