X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/08/2014 |  11:48 | Izvor: TANЈUG

Eksperimentalni lijek za ebolu izliječio 18 majmuna

Eksperimentalni lijek za ebolu izliječio je svih 18 majmuna zaraženih smrtonosnim virusom tokom ispitivanja novog lijeka, što povećava nadu da bi "ZMapp" mogao da pomogne u borbi protiv epidemije koja bjesni u zemljama Zapadne Afrike, objavio je magazin "Nature".
Biljke iz kojih se uzimaju antitela za vakcinu - Foto: AP
Biljke iz kojih se uzimaju antitela za vakcinuFoto: AP

Majmuni su dobili lijek "ZMapp" tri do pet dana pošto su zaraženi virusom i kada je većina njih pokazala simptome bolesti, a lijek je takođe, potpuno zaštitio od bolesti šest drugih majmuna kojima je dat u nešto drugačijoj verziji tri dana od infekcije tokom pilot-testa.

"Nivo poboljšanja potpuno je bio van mog iskrenog očekivanja", rekao je jedan od vođa projekta Geri Kobinger iz Kanadske agencije za javno zdravlje u Vinipegu, dok je dr Entoni Fauči direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Kanade naveo da je za životinje, rezultat izuzetno impresivan, piše BBC.

Ne zna se kako će lijek uticati na ljude, koji može da se uzima i do 21 dana od kada se pojave simptomi bolesti, mada oboljeli ne bi bili zaraženi na način kao što su bili zaraženi majmuni tokom eksperimenta u laboratoriji.

Nekoliko stručnjaka je navelo da nije moguće procjeniti opseg mogućnosti liječenja ljudi, ali je ohrabrujuće da su se životinje oporavile pošto su liječene "ZMapp-om" i to pošto je uznapredovala bolest.

Lijek "ZMapp" nikada nije bio testiran na ljude prije nego što su se dva američka humanitarca zarazila ebolom dok su radili u Africi i bilo im dozvoljeno da primjene lijek mada je bio u fazi eksperimenta, a ograničene količine istog lijeka date su još petorici drugih pacijenata.