X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
30/08/2014 |  13:57 | Izvor: Večernje novosti

Boja očiju određuje prag bola

Istraživanje u Pitsburgu je pokazalo da plavooke i zelenooke pripadnice nježnijeg pola manje osjećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima. Plavookima potrebno više da bi se napile.
Oko - Foto: arhiv
OkoFoto: arhiv

Oči nisu samo ogledalo duše. Njihova boja pokazuje koliki prag bola određena osoba može da podnese, ali i ko je za koje sportove talentovan, ustanovili su naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu.

Obavljeno istraživanje je pokazalo da plavooke i zelenooke pripadnice lježnijeg pola manje osjećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima. Zanimljivo je i da su plavookim osobama potrebne veće količine alkohola da bi se napile, u poređenju sa osobama smeđih i crnih očiju.

Odgovor zašto je to tako naučnici su pronašli u genima. Tvrde da postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Istovremeno, ti geni utiču i na neka druga dešavanja u organizmu. Pa tako, primjera radi, melanin koji utiče da nečije oči budu tamnije, istovremeno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osjetljivija na alkohol.

Dokazali su i da osobe sa tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima gdje je neophodno planiranje, kao što je igranje golfa.