latinica  ћирилица
01/09/2014 |  18:58 | Autor: RTRS

Pobijedite alergiju ovim namirnicama!

Veliki broj ljudi u ovom periodu muči alergija, posebno ambrozija. Da biste spriječili curenje nosa i natečene oči, uvrstite u ishranu zdrave namirnice koje vam u tome mogu pomoći.

Povrće crvene, plave ili ljubičaste boje puno je pigmenta - antocijanina, koji sadrži antihistamin neophodan u borbi protiv upale. Što je povrće jače boje, to je bogatije ovim sastojkom. Neke od namirnica koje pomažu u suzbijanju hunjavice izazvane alergijom su crvena repa, višnje i trešnje, crveni luk i borovnice.

Hranu sa omega-3 masnim kiselinama nikako ne treba izbacivati iz ishrane, a nalazi se u lososu, iverku i skuši, ali i u lanenom sjemenu, čia sjemenu i orasima. Najbolje je da se konzumiraju dva do tri puta nedjeljno.

Kefir je odličan saveznik u borbi protiv sezonskih alergija. 

Ukoliko vam curi nos, obavezno u hranu stavite malo začina. Ljuta paprika i đumbir su prirodna sredstva za smanjivanje kongestije, jer smanjuju sluz i čiste nosne kanale. Začine možete dodati i u sok, jer će efekat biti isti. Јedite med, jer on jača imunosistem.

Čaj od koprive
U 2-3 čaše prokuvane vode stavite 3-4 kašike sušene koprive. Pustite da odstoji pet minuta, a potom u napitak stavite kašiku meda. Ovaj čaj možete piti tokom cijelog dana, ali pošto je diuretik, trebalo bi da mu dodate više vode da bi bio svjež. Izbjegavajte sušenu koprivu u kesicama, jer je čista kopriva mnogo efikasnija.