latinica  ћирилица
06/09/2014 |  10:50 | Autor: B92

Kratka istorija duela Srbije i Francuske

Fudbaleri Srbije igraju u nedjelju prijateljski meč protiv Francuske, čime će zvanično početi novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016.

Srbija je na startu slobodna, pa će novi selektor Dik Advokat debitovati protiv Franzuca sa kojima Srbija ima veoma zanimljivu istoriju.

Susret je na program u nedjelju od 20.45 na stadionu ЈNA, a sada ćemo vidjeti kako je sve počelo.

Bivša Јugoslavija, odnosno sadašnja Srbija, pobijedila je 10 puta, osam puta je bilo neriješeno, a 11 puta je pobijedila Francuska. Gol razlika je 46:40 u korist "trikolora".

Prvu utakmicu bivša Јugoslavija je protiv Francuke odigrala 13. juna 1926. godine u Parizu. Pobijedila je Francuska sa 4:1, a jedini gol za Kraljevinu dao je fudbaler splitskog Hajduka Mirko Bonačić.

Kraljevina Јugoslavije igrala je u sastavu:
Fridrih, Vrbančić, M. Ivković, Mare Marjanović, Premerl, Mirko Bonačić, Lj. Benčić, Antun Bonačić, Petković, Cindrić, Giler

Prvu pobjedu protiv Francuske, Kraljevina Јugoslavija zabeležila je 19. maja 1929. godine u Parizu u prijateljskoj utakmici kada je pobijedila sa 3:1. Golove su postigli Blagoje (Moša) Marjanović, Ico Hitrec i Vladimir Lajnert.

Tadašnji "bijeli orlovi" igrali su u sastavu:
Mihelčić, M. Ivković, M. Beleslin, Arsenijević, Kolnago, Kunst, Bl. Marjanović, Hitrec, Lajnert, Ј. Horvat, Giler (I. Pavelić)

Dvije ekipe prvi put su se sastale u Beogradu 5. juna 1932. godine, kada je u državnom timu Kraljevine Јugoslavije debitovao Svetislav Glišović. Glišović je kao član BSK debitantsku utakmicu odigrao briljantno i sa dva gola najavio odličnu fudbalsku. Krajnji rezultat bio je 2:1.

Sastav:
Spasić (SK Јugoslavija), Zagorac (Slavija, Sarajevo), Tošić (BSK), Aresenijević (BSK), Premerl (Građanski), Marušić (Hajduk), Tirnanić (BSK), Glišović (BSK), Milošević (SK Јugoslavija), Giler (Građanski), Zečević (Јugoslavija)

Između dva svjetska rata reprezentacije Kraljevine Јugoslavije i Francuske odigrale su pet utakmica. Јugoslavija je pobijedila dva puta, dok je Francuska bila uspješnija na tri meča. Nijedna utakmica između dva svjetska rata nije završena neriješeno, niti bez golova.

Tri utakmice koje su bivša Јugoslavija i Francuska odigrale u kvalifikacijama uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu 1950. godine, smatraju se za najznačajnije dvoboje dvije nacionalne selekcije. Za manje od tri mjeseca Јugoslavija i Francuska su odigrale tri utakmice, koje su odlučivale o odlasku u Brazil. Nakon identičnih rezultata u Beogradu i Parizu (1:1), odigrana je "majstorica" u Firenci. Pred kraj utakmice kod rezultata 2:1 za Francusku, Prvoslav-Boba Mihajlović uspješno je realizovao penal "plave". U produžetku u 114. minutu Željko Čajkovski je golom donio veliku radost Јugoslaviji, pobedu od 3:2 i odlazak na Svjetsko prventvo u Brazil.

Dvojica Zagrepčana, Branko Zebec i Velimir Zajec, kao i jedan Beograđanin Branislav Ivanović, tri su fudbalera koja su na utakmici protiv Francuske proslavili jubilej. Zebec je na SP u Švedskoj 11. juna 1958. godine u Vesterosu odigrao 50. meč u državnom dresu, dok je Zajec 25. nastup u plavoj majici zabilježio u prijateljskoj utakmici u Zagrebu 1983. godine. Branislav Ivanović je 9. septembra 2009. godine u Beogradu 25 put igrao za "orlove".

Najbolji strijelac bivše Јugoslavije u mečevima protiv Francuske je Todor Veselinović. On je u tri nastupa protiv "trikolora" postigao ukupno četiri gola. Gol manje Francuskoj dao je bivši centarfor Sarajeva Vahid Musemić. Po dva puta strijelci su bili Svetislav Glišović, Moša Marjanović, Željko Čajkovski, Prvoslav Boba Mihajlović, Dražen Јerković, Milan Galić, Ilija Petković i Dragan Piksi Stojković.