latinica  ћирилица
08/09/2014 |  12:55 | Autor: Agencije

Megaplanina u dubinama Pacifika

Oko 2.600 kilometara južno od Havaja, naučnici su otkrili ogromnu podvodnu planinu, čiji vrh se uzdiže 1.100 metara iznad morskog dna.

Primarni zadatak naučnika bio je da mapiraju spoljne ivice američkog epikontinentalnog pojasa, tj. dio morskog dna najudaljenijeg od obale koji SAD ima pravo da eksploatiše. Ispitivan je najmanje poznat pojas centralnog djela Pacifika, oko 300 kilometara južno od nenaseljenog ostrva DŽarvis. Podvodna planina koja još nema ime, međutim, kao da je iskočila niotkuda.

Ekspertski tim zaslužan za otkriće podvodne megaplanine predvodio je naučnik DŽejms Gardner. 

- Planine su veoma česte po morima i okeanima, ali mi ne znamo za njih jer za mnoga mjesta nisu napravljene mape - naveo je Gardner.

Budući da postoje satelitski snimci niske rezolucije za gotovo čitavu planetu, mnoge podvodne planine, čak i ovako velike, nisu otkrivene. Međutim, misije u kojima se koriste napredni sonari otkrivaju razne ljepote reljefa ispod površine vode.

Јoš nije poznato da li čovjek može da ima neke koristi od megaplanine koja se nalazi u oblasti na 5.100 metara dubine. Čak i njen vrh nalazi se na više od četiri kilometra dubine.

- Najvjerovatnije je stara oko 100 miliona godina i možda će nam iz nje nešto trebati za 100 godina - rekao je Gardner.

Planine na morskom i okeanskom dnu rezultat su vulkanskih aktivnosti.

Dok Mont Everest, sa 8.850 metara, drži rekord u visini na kopnu, najviša planina na planeti, ipak, je djelimično podvodni uspavani vulkan visine 10.200 metara, Mauna Kea, koji iznad površine vode "viri samo" 4.000 metara.