latinica  ћирилица
10/09/2014 |  07:47 | Autor: B92

Nakon 160 godina pronađen izgubljen istraživački brod

Pronađen je jedan od dva broda koja su nestala prije više od 160 godina tokom britanske ekspedicije u vodama Arktika, objavio je kanadski premijer Stiven Harper.
Pronađen brod nakon 160 godina - Foto: AP
Pronađen brod nakon 160 godinaFoto: AP

Brodovi "Erbus" i "Teror", predvođeni britanskim istraživačem DŽonom Frenklinom, poslednji put su viđeni krajem četrdesetih godina 19. vijeka, a Kanada je 2008. godine objavila da će krenuti u potragu za njima, prenosi AP.

Harper je danas u Otavi rekao da nije sasvim jasno koji od dva broda je pronađen ali da fotografije dokazuju da je sigurno riječ o jednom od njih.

Istraživač Frenklin sa 128 odabranih članova istraživačkog tima nestali su tokom ekspedicije koja je počela 1845. godine u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom, odnosno putem od Atlantskog do Tihog okeana.

Foto: Beta/AP Photo/The Canadian Press, Sean Kilpatrick  

Njihov nestanak pokrenuo je jednu od najvećih i najdugotrajnijih spasilačkih potraga u istoriji, a trajala je od 1848. do 1859. godine. Rezultat je bio - pronađen je traženi put, ali ne i brodovi. Tražena ruta ide od Atlantika do Pacifika kroz arktički arhipelag ali nažalost nije bezopasna zbog leda i loših vremenskih uslova.

"Ovo je zaista istorijski trenutak za Kanadu", izjavio je premijer Harper dodavši da je misterija nestanka brodova mnogo godina bila tema kojom su se bavili naučnici, istoričari, pisci i pjevači, te da je za istoriju Kanade ovo važa dan.

Potraga za Frenklinovim brodovima bila je jedan od pritoriteta Harperove vlade koja nastoji da utvrdi suverenitet Kanade nad Severozapadnim prolazom.