latinica  ћирилица
10/09/2014 |  11:59 | Autor: Agencije

Za RS i FBiH narandžasti meteoalarm

Meteorolške službe Republike Srpske i FBiH izdale su narandžasto upozorenje jer se približava olujno nevrijeme, praćeno grmljavinama i obilnim padavinama.

Kiša koja je počela da pada u Srpsko sutra i prekosutra, kako prognozira HMZ, će se znatno pojačati. Zbog obilnih padavine, koje se očekuju  izdato je narandžasto upozorenje za jug, jugozapad, sjeverozapad i dijelove centralne BiH. Očekivana količina padavina je od 40 do 70, a lokalno i iznad 70 litara po metru kvadratnom.

Zbog najavljenih obilnih padavina u naredna tri dana, Odsjek za Civilnu zaštitu grada Banjaluka upozorio je stanovnike, naročito uz vodotoke i bujične potoke, da budu u pripravnosti u slučaju povećanog dotoka vode i zbog mogućnosti njihovog izlivanja iz korita. "Upozoravamo stanovništvo da u ovom periodu bude maksimalno oprezno i da preduzme preventivne mjere na ličnoj zaštiti i zaštiti imovine koja bi mogla da pude poplavljena", navodi Odsjek.

U ovom odsjeku napominju da su preduzeli mjere iz njihove nadležnosti, te doveli u stanje pripravnosti sve komunalne i hitne službe koje, u slučaju potrebe, mogu da budu angažovane.

Civilna zaštita opštine Kostajnica danas je, zbog najavljenih obilnih padavina u naredna tri dana, upozorila stanovništvo, naročito uz vodotokove i bujične potoke, da bude u pripravnosti u slučaju povećanog dotoka voda i njihovog mogućeg izlivanja iz korita. Stanovništvo je pozvano na maksimalan oprez i preduzimanje preventivnih mjera na ličnoj i zaštiti imovine koja bi mogla biti poplavljena.

Stručnjaci "Voda Srpske" upozorili su nadležne u lokalnim zajednicama u slivu rijeke Save na kritične tačke gdje je u toku priprema nasipa za odbranu od mogućih poplava zbog prognoziranih obilnih padavina u naredna tri dana. Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Saša Avakumović rekao je da se duž savskog nasipa u Srpskoj preduzimaju se privremene mjere kako bi se rijeka zadržala u koritu. Naveo je da nasip u Brodu ugrožava klizište, a da je u Šamcu  otvoreno 100 metara gdje je pao potporni zid, dok je u Semberiji kritična tačka nasip na Visoču, koji je sada izdignut za 1,5 metara. Smatra, da nema procjene za mogući rast vodostaja Save.

Gradska uprava Bijeljine upozorila je danas stanovništvo na maksimalan oprez, sugerisano je preduzimanje preventivnih mjera i sklanjanje materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena, a svim nadležnim službama u gradu naložena je maksimalna pripravnost za djelovanje u slučaju potrebe.