latinica  ћирилица
10/09/2014 |  19:44 | Autor: SRNA

Regionalna inicijativa za rješavanje problema otpada u slivu Lima

Početkom oktobra trebalo bi da bude završen prijedlog povelje koju će potpisati jedinice lokalne samouprave u slivu Lima, s ciljem rješavanja problema otpada u ovoj rijeci, dok će prvi kratkoročni korak biti ugradnja mreža, rečeno je na regionalnom sastanku predstavnika vlada Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, te lokalnih zajednica u Priboju.
Srebrenka Golić u Priboju na sastanku - Foto: SRNA
Srebrenka Golić u Priboju na sastankuFoto: SRNA

Ministar za prostoro uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da se treba obratiti fondovima za zaštitu životne sredine za nalaženje finansijskih sredstava za uklanjanje divljih deponija u slivu Lima, s obzirom da mnoge opštine ovog područja nisu budžetom za ovu godinu predvidjele novac za ove namjene.

"Bilo je i prijedloga da se formira tim koji će pratiti projekte prema pretpristupnim fondovima EU tako da se, osim uklanjanja deponija, ide na projekte prekogranične saradnje za nabavku osnovnih sredstava za rad komunalnih preduzeća", rekla je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska od Švedske razvojne agencije uspjela da obezbijedi određena sredstva i opremu za rad komunalnih preduzeća radi eleminisanja otpada na teritoriji pojedinih opština.

Učesnici sastanka razmijenili su mišljenje i o konceptu regionalnih deponija i usaglasili potrebu formiranja regionalnih reciklažnih centara.

"Otpad nije smeće, već sirovina koju treba izdvojiti i preraditi, jer to otvara mogućnost za nova zapošljavanja, a otpad se koristi i kao energent", podsjetila je Golićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će se određene konkretne mjere realizovati do kraja godine.

Direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Mile Lakić rekao je da Hidroelektrana "Višegrad" ima najviše problema sa otpadom iz rijeke Lim, jer do nje Drinom dolazi svo smeće od Andrijevice i Bijelog Polja, preko Prijepolja.

On je dodao da više od 80 odsto smeća do Hidroelektrane "Višegrad" dolazi rijekom Lim, a svega 30 odsto površine sliva iznad ove hidroelektrane je rijeka Lim.

"U prethodne četiri godine nijedna flaša nije propuštena kroz profile Hidroelektrane `Višegrad` i samo u ovoj godini uložili smo više od 70.000 KM, ali ako se u skorije vrijeme ovaj problem ne riješi imaćemo situaciju da i mi propuštamo smeće rijekom Drinom", upozorio je Lakić.

Prema njegovim riječima, ključni probem je u tome što svijest građana nije na potrebnom nivou i što lokalne administracije i inspekcijski organi ne rade svoj posao.

Opština Priboj uradiće i internet sajt putem kojeg svi građani mogu da daju sugestije i ukažu na stvaranje novih divljih deponija.