latinica  ћирилица
12/09/2014 |  08:52 | Autor: Agencije

Od danas proširene sankcije Rusiji

Nove sankcije Evropske unije Rusiji i zvanično su danas stupile na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku Unije.

Na udaru se nalazi pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, navedeno je u saopštenju Savjeta. Sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i tzv. tehnologije dualne namjene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Vodeći ruski proizvođači nafte i operateri naftovoda - kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft stavljene su na evropsku "crnu listu" i zabranjeno im je prikupljanje i pozajmljivanje kapitala na evropskim tržištima. Sankcije će pogoditi i proizvođače mašina Uralvagonzavod, proizvođača helikoptera Oboronprom i državnu kompaniju za proizvodnju aviona AUC. Na udaru je i pet ruskih banaka u većinskom državnom vlasništvu, a među kojima je i najveća ruska banka Zberbanka. Na "crnoj listi" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU su i 24 nova imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Evropskim sankcijama, međutim, nije pogođen i ruski gasni sektor, niti najveći svetski proizvođač gasa kompanija Gasprom.

Nakon duge diskusije o tome da li EU treba da ostane pri planu za uvođenje restriktivnih mjera, 28 država članica dalo je svoju saglasnost. Ipak, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej juče je poslao pismo liderima EU u kojem se navodi da Unija treba da bude spremna na brzu reakciju ako Rusija pokaže napredak u rješavanju krize.

Moskva: EU protiv mirovnog rješenja za Ukrajinu

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je Evropska unija, nakon što je usvojila nove sankcije Moskvi, izgleda donijela odluku da bude protiv mirovnog rješenja za krizu u Ukrajini.

Odredjujući nove sankcije Moskvi, navodi MIP Rusije, Evropska unija je u stvari napravila svoj izbor, a to je da bude protiv mirnog r,ešenja unutrašnje ukrajinske krize, navodi ministarstvo, i dodaje, da je Moskva očekivala podršku za mirno r,ešenje krize od svih odgovornih snaga u Evropi.

"Brisel i šefovi država EU, treba da daju jasan odgovor građanima EU zašto su oni predmet rizika od konfrotacije, ekonomske stagnacije i gubitka posla", kaže se u saopštenju.

Moskva je najavila da će odmah reagovati na uvođenje novih sankcija. Rusija je nedavno zabranila uvoz hrane iz zapadnih zemalja. Premijer Medvedev je najavio zatvaranje vazdušnog prostora za evropske avio-kompanije. Na zapadne sankcije Rusija bi mogla odgovoriti i uvođenjem ograničenja na uvoz polovnih automobila.