latinica  ћирилица
12/09/2014 |  13:12 | Autor: RTRS

Djela artista iz Zvornika u Beogradu i Novom Sadu

Slikarska radionica "Paleta" iz Zvornika završila je ovogodišnje predstavljanje svog grada na 40 metara dugim oslikanim platnima, održanom u Beogradu i Novom Sadu u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", rekao je osnivač i rukovodilac "Palete" Јovo Lalić.
"Paleta" iz Zvornika predstavila se u Beogradu u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji". - Foto: SRNA
"Paleta" iz Zvornika predstavila se u Beogradu u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".Foto: SRNA

U Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu i Zmaj Јovinoj u Novom Sadu bilo je postavljeno pet platna, koja su nastala tokom posljednjih pet manifestacija "Zvorničko ljeto", dužine od četiri do 12 metara, rekao je Lalić. Četiri člana "Palete", u okviru štafelajskog slikarstva, slikali su zvorničku gradsku kapiju, bravu sa zvekira, stećak i zvorničku lađu.

Radionica "Paleta" na "Danima Srpske u Srbiji" nastupila je pod sloganom "S artistima u susret turistima".

Govoreći o utiscima, Lalić je rekao da ljudi nisu odmah shvatili o čemu je riječ i pitali su da li su slike, koje čak i u Knez Mihajlovoj ulici izgledaju velike, nastale na asfaltu, pa bi se moglo reći da je "Paleta" preteča takve vrste slikarstva.

Prema njegovim riječima, u Knez Mihajlovoj, gdje su na otovorenom izlagane skulpture, slike, održavani performansi, čulo se da nikada nije viđena tako velika izložba, kao što je "Paletina". Na isti način predstavljena su djela i u Novom Sadu, što je prema njegovoj ocjeni, bio najoriginalniji način da se predstavi Zvornik u Srbiji.