latinica  ћирилица
12/09/2014 |  14:56 | Autor: AFP

Oland: Vojna pomoć iračkim vlastima

Predsjednik Francuske poručio je iračkom premijeru Haidaru al-Abadiju, da je Pariz voljan da pojača vojnu podršku iračkim vlastima u borbi protiv džihadista.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je danas u Bagdadu izbjegao da odgovori da li će učestvovati u vazdušnim napadima na islamiste u Iraku. On je naveo da je došao da izrazi spremnost Francuske da obezbijedi "još veću vojnu podršku Iraku".

Na pitanje na koji će tačno način Francuska biti uključena u strane vojne operacije podrške iračkim vlastima i kurdskim snagama, Oland nije direktno odgovorio.

"Odluke ćemo donositi u dogledno vrijeme. Trenutno nemam nikakve detalje da vam prenesem, uključujući i one vezane za nosač aviona", poručio je Oland.

Oland je jutros stigao u Irak, u znak podrške novoj vladi. To je prva posjeta nekog šefa države otkad su džihadisti prije tri mjeseca zauzeli velike dijelove te zemlje. Sa njim su doputovali i francuski ministri odbrane i spoljnih poslova, Žan-Iv le Drian i Loran Fabijus.

Olandov avion dopremio je i 15 tona humanitarne pomoći koja će danas biti podijeljena u kurdskom gradu Arbilu.

Pariz se prije 10 godina odlučno protivio američkoj invaziji na Irak, ali sada smatra da je situacija drukčija pošto bi vazdušni udari bili izvedeni na zahtjev vlade u Bagdadu.

Francuske diplomate kažu da su Olandova posjeta i konferencija u Parizu o Iraku prvi koraci u naporima da se ojača iračka vlada i oslabe ekstremisti Islamske države. Francuska je među prvim evropskim zemljama koje su u avgustu počele da naoružavaju kurdske vlasti na sjeveru Iraka kako bi mogle da se suprotstave Islamskoj državi.