latinica  ћирилица
15/09/2014 |  15:50 | Autor: SRNA

Smanjenje broja oboljelih od tuberkuloze

U Republici Srpskoj u prethodnoj godini bilo je 440 oboljelih od tuberkuloze, a broj oboljelih se posljednjih 10 godina kontinuirano smanjuje, izjavio je nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze Mladen Duronjić.

Duronjić je rekao da je od navedenog broja 339 oboljelih prvi put, dok je 41 lice oboljelo nakon već preležane i liječene bolesti.

On je naveo da se u svijetu bilježi povećanje broja oboljelih, kao i povećanje broja oboljelih od rezistentnih oblika TBC-a otpornih na prvu liniju antituberkulotika, te koinfekcije sa virusom HIV i povećanje oboljelih u zatvorima.

"Najveći broj oboljelih od tuberkuloze u Republici Srpskoj je stariji od 65 godina, a češće su obolijevali muškarci, dok je prema lokalizaciji bolesti, većina obolijevala od plućne tuberkuloze", rekao je Duronjić.

Crveni krst Republike Srpske od 14. do 24. septembra u okviru Nedjelje borbe protiv tuberkuloze provodi aktivnosti upoznavanja građana o ovoj bolesti pod sloganom "Tuberkuloza je izlječiva".

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka Željkica Ilić rekla je da je banjalučki Crveni krst proslijedio edukativni materijal osnovnim i srednjim školama, dok će se u tri banjalučke mjesne zajednice raditi zdravstveni pregledi i dijeliti paketi porodicama oboljelim od TBC-a.

"Osim toga, raspolažemo i mobilnim timom koji radi na sprečavanju tuberkuloze", istakla je Ilićeva.

Prema podacima koje je za prethodnu godinu prikupio Institut za javno zdravstvo, incidenca tuberkuloze iznosi 31,43 na 100.000 stanovnika.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske navode da je politikom unapređivanja zdravlja stanovništva do 2020. godine definisano da se bolja kontrola tuberkuloze obezbjeđuje osiguravanjem dostupnosti zdravstvenih usluga i intervencija, zasnovanih na dokazima, osjetljivim grupama stanovništva.

U skladu sa politikom i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, pripremljen je i usvojen Program kontrole tuberkuloze u Republici Srpskoj od 2013. do 2017. godine.

Taj program podrazumijeva aktivnosti resornog ministarstva, Fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustanova u saradnji sa projektom "Јačanje liječenja tuberkuloze po kratkotrajnom terapijskom režimu pod neposrednim nadzorom uzimanja lijekova /DOTS/ i unapređenje programa borbe protiv tuberkuloze, uključujući tuberkulozu otpornu na više lijekova i kontrolu infekcije" koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine se u svijetu registruje oko devet miliona novih slučajeva oboljelih od tuberkuloze, a ova bolest uzrokuje smrt skoro 1,5 miliona ljudi godišnje, uglavnom u zemljama u razvoju.

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze /mycobacterium tuberculosis/ koji najčešće zahvata pluća. Prenosi se kapljicama iz grla i pluća osoba koje imaju aktivno oboljenje respiratornih organa uzrokovano ovim bacilom. Kod zdravih ljudi, infekcija bacilom tuberkuloze često ne izaziva nikakve simptome, jer se imuni sistem čovjeka aktivira da zaustavi bakteriju.

Simptomi aktivne tuberkuloze pluća su kašalj, rjeđe sa ispljuvkom ili krvlju, bol u grudima, slabost, gubitak tjelesne težine, povišena temperatura i noćno znojenje.

Od tuberkuloze najčešće obolijevaju osobe u direktnom kontaktu sa oboljelim, osobe koje žive u kolektivnim i alternativnim smještajima sa lošim higijenskim uslovima života, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, djeca i starije osobe, te osobe sa oslabljenim imunim sistemom.

Zavisnost od alkohola ili droga, pušenje, šećerna bolest, maligne bolesti, hronična bubrežna bolest, dugotrajna imunosupresivna terapija, transplantacija organa ili postojanje infekcije HIV-om povećavaju rizik obolijevanja.

Za liječenje tuberkuloze koriste se antibiotici /tuberkulostatici/, u periodu od šest mjeseci. Za izlječenje od tuberkuloze važno je da se lijekovi koriste onako kako je to propisao doktor /svi propisani lijekovi, u količini i trajanju koje je propisano/ i da se obavljaju redovne kontrole. Takođe je važno da se provode mjere koje će zaštititi ukućane oboljelog i druge ljude od infekcije.