latinica  ћирилица
17/09/2014 |  17:44 | Autor: SRNA

Foča: Krsna slava Bogoslavije

Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i svečanom akademijom, danas je na Velečevu, kod Foče, obilježena krsna slava Srednje bogoslovske škole "Sveti Petar Dabrobosanski".
Foča: Krsna slava Bogoslovije - Foto: SRNA
Foča: Krsna slava BogoslovijeFoto: SRNA

Јedinu pravoslavnu Bogosloviju u BiH u ovoj školskoj godini pohađa 90 učenika, koji dolaze iz zemalja bivše Јugoslavije, ali i zemalja EU i Kanade.

Učenik Dimitrije Popović iz Banjaluke kaže da je život u internatu zanimljiv, te da je nastava u školi specifična, tako da se ne uče predmeti poput matematike, koji su uobičajeni u svjetovnim školama.

"Uglavnom izučavamao teološke predmete, a jedino što je zajedničko sa Gimnazijom su istorija i srpski jezik", kaže Popović.

Bogoslovija u Foči, zajedno sa Bogoslovskim fakultetom "Sveti Vasilije Ostroški", nasljednik je nekadašanje sarajevske Bogoslovije.

Prva generacija ove srednje škole bili su učenici Bogoslovije "Sveta tri jerarha" iz Krke, koji su zbog progonstva iz Hrvatske, školovanje 1996. godine nastavili u Foči. Od 2001. godine škola nosi ime Svetog Petra Dabrobosanskog.

Rektor fočanske Bogoslovije arhimandrit Lazar Lazarević istakao je da ova škola, ugledajući se na svog zaštitnika Svetog Petra Zimonjića, već 18 godina hodi putem služenja Gospodu i srpskom narodu.

"Ponosni smo na godine rada, na stotine bogoslova, koji su završivši školovanje u našoj školi postali poslanici na njivi Gospodnjoj, pristupajući mnogim službama u Crkvi", rekao je rektor Lazarević.

Među brojnim zvanicama, današnjoj proslavi krsne slave prisustvovali su i predstavnici bogoslovija iz Sremskih Karlovaca, Beograda, Krke, Cetinja i Kragujevca.

Promovisana pjesma "Ej, Ćehotino!"

Na svečanoj akademiji, povodom krsne slave Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski", premijerno je prikazan studijski spot za pjesmu "Ej, Ćehotino!" etno sastava "Kimval" iz Foče.

Pjesmu su napisali i komponovali profesori Bogoslovije Nikola Kovač i Vidak Vujadinović, a aranžman je uradio Vladimir Јakić iz Pala.

Autor teksta, profesor Kovač kaže da su ovom pjesmom obilježili četvrti rođendan grupe "Kimval", koju čine učenici Bogoslovije i učenice Srednjoškolskog centra iz Foče. Ističe da je pjesma posvećena prirodnim ljepotama Foče i da će, nakon studijskog, uraditi spot u prirodnom ambijentu.

- Pjesma "Ej, Ćehotino!" govori o ljubavi i traganju za tom ljubavlju, a ujedno govori i o prirodnim ljepotama. U njoj se pominju rijeke Ćehotina i Drina, planina Maglić, pa mislim da će na lijep način uspjeti da predstavi prirodna bogatstva Foče - kaže Kovač.

Etno sastav "Kimval" izvodi stare narodne pjesme, a nakon pjesme "Hoćemo li, čoče" ovo je njihova druga autorska pjesma. Prvi nastup "Kimval" je imao 16. septembra 2010. godine na duhovnoj večeri posvećenoj proslavi praznika Svetog Petra Dabrobosanskog.