latinica  ћирилица
22/09/2014 |  21:57 | Autor: RTRS

Špirić: U trezor BiH nije uplaćena nijedna marka od donatorskih sredstava

Na prozivke američkih diplomata da su milioni donacija namijenjenih za saniranje posljedica od poplava, završili u budžetima za pokrivanje rupa, oglasio se i Savjet ministara BiH.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

"U trezor BiH nije uplaćena nijedna marka od donatorskih sredstava koja su obećana na donatorskoj konferenciji u Briselu za pomoć poplavljenim područjima", rekao je za RTRS ministar finansija BiH Nikola Špirić.

Vlade RS i Federacije ranije su saopštile da i u njihove budžete do sada nije pristigla nijedna marka donacija.

Preko institucija BiH nije stigla nijedna donacija, samo su ponuđeni komercijalni krediti po nepovoljnim uslovima, a do sada nijedan takav kredit nije realizovan. Inače, priču o stranim donacijama, ali i navodnom neradu domaćih vlasti, u predizborno vrijeme pokrenuli su službenici u Američkoj ambasadi Dejvid Bart i Skot Miler.

Vlasti na svim nivoima u BiH uzvraćaju da je nečuveno optužiti institucije, koje i nemaju pravo na donacije.

"Institucije BiH nisu adresa na koje se treba obraćati, jer su donatori donijeli odluku da doniraju sredstva na realciji nevladin sektor-lokalne zajednice. Ako se eventualno pojavi kriminal i korupcija vezano za to, onda na toj adresi to treba tražiti“, istakao je Špirić.

Sve uplate o pomoći Republici Srpskoj u majskim poplavama objavljene su na sajtu Vlade, kaže ministar finansija Zoran Tegeltija.

„Ovu neodgovornu gospodu, koja širi laži u BiH pozivam, da za svaku svoju marku koju su uplatili u budžet RS, dođu, da im vratimo. Vratićemo 5 puta više nego što su upaltili“, kategoričan je Tegeltija.

Јedina uplata entitetima iz kase BiH jeste po 4,9 miliona maraka. To su sredstva na bazi ušteda i solidatnosti zaposlenih u bh. institucijama. Od obećanih donacija u Briselu za sada je jedino vidljiva USAID-ova obnova škola.

"Ta donatorska konferencija u Briselu je dobila manifestacioni karakter. Imam osjećaj da Brisel čeka rezultate izbora, da bi pomogao građanima u BiH, što ne smatram pomoći, već ucjenom. I to takođe ne mislim da je dobro“, dodao je Nikola Špirić.

Američkim diplomatama odgovorio je na tviteru i ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Pozvao je diplomate da kažu na čiji je račun uplaćeno 500 miliona evra i gdje su otišla sredstva.

Na milione BiH i Srbija mogu računati samo ako se odluče na kredite ponuđene u Briselu. Zbog nepovoljnosti, vlade entiteta još oklijevaju da potpišu ugovore.

Srbija je kategorična:

"Ako mene pitate ja ću da gledam da što manje od tih kredita koristim, osim ovog japanskog. Sve ostalo - hvala dragi prijatelji. Dajte vi nama to što set dali para na poklon, a ovo drugo, mnogo vam hvala!“, rekao je Aleksandar Vučić. premijer Srbije.