latinica  ћирилица
24/09/2014 |  13:38 | Autor: TANЈUG

Pariz: Izložba Legata Miloša Crnjanskog

Reprezentativna izložba Legata Miloša Crnjanskog Narodne biblioteke Srbije "Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom..." otvorena je u prisustvu brojnih posjetilaca u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Prva izložba koja je predstavljena u renoviranim prostorijama Kulturnog centra Srbije upravo je postavka srpske nacionalne biblioteke posvećena životu i stvaralaštvu Miloša Crnjanskog. Ovom izložbom srpske nacionalne biblioteke 2013. godine proslavljena je 120. godišnjica od rođenja Miloša Crnjanskog i prezentuje sve dijelove piščevog Legata koji se čuva u nacionalnoj biblioteci od 1979. godine.

Koncepcija izložbe prati hronologiju života i mapu putovanja Miloša Crnjanskog, sa idejom da se prikaže i stvaralački period njegovog boravka u Francuskoj i iz različitih uglova osvijetle svi elementi koji su mogli biti podsticaj za nastanak njegovih književnih djela.

Osnovu postavke predstavljaju interaktivni grafički elementi, obogaćeni multimedijalnim sadržajem i digitalnim legendama u "proširenoj stvarnosti".

Posjetioci će do 16. oktobra u Kulturnom centru Srbije moći da pogledaju i posljednji intervju Miloša Crnjanskog, sinhronizovan na francuski jezik, kao i snimke na kojima autor govori svoje stihove.

Poseban segment izložbe predstavlja i muzika istaknutog kompozitora Svetislava Božića, inspirisana djelom "Lament nad Beogradom", koja će biti emitovana sve vrijeme trajanja izložbe.

Izložba posvećena Crnjanskom svojevrstan je njegov simbolički povratak u Pariz - grad koji je posjetio u godinama nakon Prvog svjetskog rata. Njegova djela poznata su francuskoj čitalačkoj publici, a ova izložba posjetiocima u Parizu omogućava neposredan lični susret sa zaostavštinom velikog stvaraoca.