latinica  ћирилица
24/09/2014 |  14:17 | Autor: Agencije

Moskva traži istragu o masovnoj grobnici kod Donjecka

Ruska Istražna komisija planira da pokrene istragu nakon otkrića masovne grobnice civila u blizini Donjecka, na jugoistoku Ukrajine, rekao je portparol Komisije Vladimir Markin.

- Izvještaje o ubistvima ljudi, čija su tijela pronađena u masovnoj grobnici u blizini Donjecka, verifikovaće glavni Istražni direktorat u okviru istrage o korištenju zabranjenih sredstava i metoda ratovanja protiv civila na jugoistoku Ukrajine - rekao je Markin.

Ruski MIP saopštio je da je masovna grobnica u kojoj su sahranjeni civili rezultat zločina koji je najvjerovatnije izvršila ukrajinska vojska. Prema prvim rezultatima ekshumacije, u grobnici su sahranjeni civili, većinom mlade žene koje su silovane, vezane i ubijene vatrenim oružjem.

Vladajuća ruska stranka Јedinstvena Rusija pozvala je na formiranje međunarodne komisije u cilju istrage o masovnim grobnicama u blizini Donjecka. Milicija Donjecke Narodne Republike pronašla je juče masovnu grobnicu na mjestu drvnog depoa u rudniku Komunar, 60 kilometara od Donjecka.