latinica  ћирилица
24/09/2014 |  15:38 | Autor: TANЈUG

Beogradska premijera plesne predstave "Prokleta avlija"

Beogradska premijera plesne predstave "Prokleta avlija", po motivima romana Ive Andrića, biće 2. oktobra na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje će i ostati na repertoaru u zavisnosti od prijema publike.

U dobar prijem, međutim, ne treba sumnjati, sudeći po ocjenama sa premijere održane ljetos u Budvi, istakao je danas na konferenciji za novinare v.d. upravnika NP Dejan Savić.

Producent je Nacionalna fondacija za igru (NFI), a koproducenti su NP i festival Grad Teatar.
Ova koprodukcija je očigledno bila pravi potez, rekao je Savić, izrazivši zadovoljstvo zbog partnerstva sa dve tako ugledne i uspješne institucije. On je istakao da NP ima svoj klasični baletski repertoar, ali da je i dužno i spremno da otvori vrata za nove ideje i izraze i da svojim resursima podrži kvalitetne projekte, što je u interesu i umjetnika i publike.

Koncept, režiju i scenografiju uradio je Nebojša Bradić, kompozitor je Zoran Erić, koreograf umjetnica iz Izraela Dana Rutenberg, a asistent koreografa Marija Јanković Šehović.
Predstavu izvode igrači Baleta NP, Pozorišta na Terazijama i slobodni umjetnici Milica Јević, Nikola Tomašević, Tijana Šebez, Čedomir Radonjić, Nebojša Gromilić, Nemanja Naumoski, Luka Lukić i Igor Naumoski. Svi su u programu potpisani i kao izvođači i kao kreatori.

Nebojša Bradić je napomenuo da je u vremenu kada je kultura ugrožena sa svih strana važno naći sve moguće načine za produkciju.
U ovom "holdingu", radili smo predano i mislim da je to svojevrsan poklon igračima. Erićeva muzika dala nam je energetsko polje, zatim je došla koreografija Dane Rutenberg, a onda su asistent koreografa Marija Јanković Šehović i igrači preuzeli stvar, rekao je Bradić.
Što se tiče koncepta, on je u programu predstave zapisao da je "igra za Andrića uvijek bila preozbiljno događanje, osobeno ponavljanje života u svoj svojoj protivrječnosti i složenosti".

"Priča o Andrićevoj "Avliji" u predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija... Sve se svodi na utamničene ljude - zatvorenike i njihove čuvare - ograđene spoljnim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili. Ovo je priča o sveprisutnoj krivici - krivici zbog pristajanja na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promjeni", napisao je Bradić.
Јanković Šehović je rekla da Dana Rutenberg nažalost nije mogla ponovo da dođe u Beograd.
Dala nam je koreografiju, a ja sam ostala sa igračima i zajedno smo oblikovali djelo. Veoma je značajno što smo imali reditelja, tako da se jasno vidi šta igrači "poručuju", jer često gledamo divnu igru, ali ne znamo šta to znači. Srećni smo i zbog Erićeve muzike koja je vrlo "igriva", a nosi tragediju i ljepotu, istakla je ona.

U NP je zakazana i repriza "Proklete avlije" za 10. oktobar.