latinica  ћирилица
27/09/2014 |  18:58 | Autor: Večernje novosti

U toalet na svaka tri sata

Urinarna infekcija može da se spriječi i da se zaustavi razmnožavanje bakterija. Ne treba koristiti parfimisane sapune, pudere, dezodoranse, kupke i pjene za kupanje.

Promjene temperature, hladnija jutra i večeri, kao i neadekvatna odjeća pogoduju razvoju urinarnih infekcija, naročito kod onih koji su skloni ovakvim tegobama. Procijenjuje se da dvije trećine žena barem jednom u životu ima urinarnu infekciju, a češća je kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi, starijih osoba i dijabetičara. Urinarne infekcije mogu da se jave i u slučaju oslabljenog imuniteta, stresa, napora ili neke druge infekcije, što sve zajedno dovodi do smanjenja otpornosti sluzokože urinarnog trakta.

Јedna od najvažnijih mjera zaštite od urinarnih infekcija je pravilna higijena, a poželjno je i češće pražnjenje bešike, najbolje u intervalima od tri sata. Suzdržavanje od izbacivanja urina može da dovede do rastezanja i slabljenja bešike, a na taj način smanjuje se njena sposobnost da isprazni sav urin, a ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije.

Simptomi urinarne infekcije mogu da budu blagi, ali mogu i da izostanu. Upala obično počne iznenadnim bolom i osjećajem težine u mokraćnoj bešici. Sa bolom i pritiskom u donjem dijelu trbuha javlja se i potreba za učestalim mokrenjem, što je odbrambena reakcija organizma koji na taj način želi da se oslobodi bakterija. Prisutan je i osjećaj pečenja pri mokrenju. Urin je specifičnog, neprijatnog mirisa, bjeličast, mutan, čak i sa crvenkastim primjesama ukoliko ima krvi. Sve ovo može da prati blago povišena temperatura, a nije neuobičajena ni pojava drhtavice i iscrpljenosti.

Simptomi

Žene obično osjećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, a muškarci imaju osjećaj punoće u predjelu analnog otvora. Groznica se obično ne javlja kod infekcije bešike ili mokraćovoda, češće je pratilac infekcije bubrega, kada se javljaju i druge ozbiljne komplikacije - bol u leđima ili boku i neposredno ispod rebara, a javlja se i osjećaj gađenja i povraćanja.

Higijena

Žene bi trebalo da se peru od napred prema nazad jer se tako štiti mokraćni kanal od bakterija koje se nalaze oko anusa. Genitalije treba prati mlakom vodom jednom dnevno, i prije i poslije seksualnog odnosa. Bolje je tuširanje od ležanja u kadi, jer bakterije mogu da se šire i u vodi. Ne treba koristiti parfimisane sapune, pudere, dezodoranse, kupke i pjene za kupanje. Da bi se izbjegao razvoj bakterija u menstrualnoj krvi, redovno treba menjati uloške. Tamponi se ne preporučuju.

Tečnost

Osobe koje su podložne infekcijama treba da piju dosta tečnosti, najmanje oko osam čaša vode dnevno. Povećano uzimanje tečnosti podstiče mokrenje kojim se iz mehura izbacuju bakterije. Mogu da se uzimaju i nezaslađeni sokovi od borovnice i brusnice.

Vitamin C

Treba povećati unos vitamina C, jer usporava rast bakterija u bešici. Najbolje je izbjegavati alkohol, kafu, šećer, čokoladu. Mliječni proizvodi, predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija.

Sintetika

Ostaci praška za veš ili omekšivača na odjeći mogu da izazovu alergijsku reakciju i iritaciju inače osjetljive, intimne regije, zbog čega ona postaje podložnija infekcijama. Treba voditi računa da se ne nosi sintetički donji veš jer sintetička vlakna zadržavaju vlagu i toplotu, što pogoduje razvoju bakterija. Treba nositi pamučni donji veš i komotniju odjeću.

Čaj

Za urinarnu infekciju treba piti dva litra čaja od breze, kukuruzne svile, uve, bosiljka, peršuna ili drugih biljaka, jer podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma. Brusnica je vrlo efikasna u liječenju urinarnih infekcija naročito onih koje izaziva ešerihija koli, jer sprečava ljepljenje bakterija za zid mokraćne bešike i tako podstiče njihovo izlučivanje. Zbog visoke koncentracije kalijuma, kopriva je odličan diuretik za čišćenje mokraćnih puteva i ostalih organa urinarnog trakta. Čaj se priprema od mladih listova koprive koji se kuvaju 15 minuta u vodi. Čaj se zatim procijedi, po želji zasladi, i pije čitav dan. Tako konzumiran olakšava mokrenje i jača imunitet.