latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:47 | Autor: TANЈUG

Beograd: Izložba fotografija jednojajčanih blizanaca

Izložba "Odraz" Aleksandra M. Trbovića na kojoj će predstaviti 72 fotografije jednojajčanih blizanaca biće otvorena danas u Galeriji Progres.

Svaki par će biti predstavljen jednom fotografijom koje su snimljene od 2004. do 2014. godine. Većinu izloženih fotografija činiće slike parova blizanaca koji su potvrdili dolazak na otvaranje izložbe što će doprinijeti da cio događaj ima posebnu notu.
Trbović pruža široku lepezu jednojajčanih blizanaca, ne samo po uzrastima (bebe, djeca, tinejdžeri, momci, djevojke, zreli ljudi, penzioneri), već i po zanimanjima.

Pronaći jednojajčane blizance koji se zajedno bave pilotiranjem vojnim avionima i helikopterima ili su ljekari, policajci, pa i sveštenici, i koji su voljni da budu fotografisani, samo po sebi predstavlja veliki podvig.
Samim tim Trbovićeve fotografije postaju svojevrsni biseri, koje ne treba gledati samo iz uskog ugla fotografa koji zanat stavljaju iznad onoga što fotografija nosi kao svjedočanstvo jedne epohe, navodi se u saopštenju.

Autor se do sada dokazao svojim velikim opusom koji se sastoji pretežno od crno-bijelih fotografija. Istoričar srpske fotografije Goran Malić opisuje ga kao autora sklonog ispitivanju socijalnih fenomena: pretprazničnog ukrašavanja kuća, uličnih prizora, tetovaža, motociklista, spomeničke dekoracije arhitekture Beograda i blizanaca.
Dr Aleksandar Trbović je majstor fotografije Foto saveza Srbije. Ovo je njegova druga konceptualna izložba. Živi u Beogradu i predaje na Medicinskom fakultetu.