latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:57 | Autor: Agencije

Španija: Ustavni sud o referendumu?

Državni savet Španije - najviše konsultativno tijelo vlade, preporučio je vladi da se obrati Ustavnom sudu povodom dekreta o zakazivanju referenduma u Kataloniji.

Državni savjet Španije - najviše konsultativno tijelo vlade, preporučio je vladi da se obrati Ustavnom sudu povodom Zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma, usvojenom u katalonskom parlamentu, kao i dekreta o zakazivanju referenduma o suverenosti Katalonije za 9. novembar, javili su španski mediji.

Zaključke, koje je Savjet u nedjelju usvojio jednoglasno, danas će razmatrati španska vlada Marijana Rahoja na vanrednoj sjednici.

Ukoliko budu usvojeni, vlada će se obratiti Ustavnom sudu sa žalbom na zakon i dekret koji je potpisao katalonski premijer Artur Mas, prenosi Itar-Tass.

Ukoliko sud prihvati da razmatra žalbu vlade, u skladu sa važećim zakonodavstvom do donošenja odluke, zakon i dekret smatraće se nevažećim, a izjašnjavanje neće biti moguće.

Mas je u subotu potpisao dekret o održavanju referenduma o nezavisnosti tog regiona Španije, a na snagu je istog dana stupio i zakon o izjašnjavanju koji, po mišljenju vlasti u Barseloni, omogućuje da se održava plebiscit bez zvanične saglasnosti Madrida.

Prema planovima vlasti te autonomije, Katalonci bi trebalo u novembru da odgovore na pitanje da li su za to da Katalonija postane država, i ukoliko da, žele li da postane nezavisna država.