latinica  ћирилица
29/09/2014 |  12:28 | Autor: SRNA

Za stambeno zbrinjavanje Roma uloženo oko 10 miliona evra

BiH je za stambeno zbrinjavanje Roma do sada uložila oko 10 miliona evra, izjavio je danas ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.
Sarajevo: Romi konferencija za novinare - Foto: SRNA
Sarajevo: Romi konferencija za novinareFoto: SRNA

Na konferenciji za novinare povodom sastanka Međunarodnog upravnog komiteta Dekade uključenja Roma 2005-2015, koji se održava u Sarajevu, Ljubić je ocijenio da je najveći uspjeh postignut u stambenom zbrinjavanju Roma, te napomenuo da se za rješavanje problema Roma u budžetu BiH redovno planira tri miliona KM godišnje.

Ljubić je precizirao da je projektima stambenog zbrinjavanja Roma obuhvaćeno više od 60 opština, a da je do sada ukupno izgrađeno ili rekonstruisano oko 600 stambenih jedinica.

On je dodao da je u toku realizacija projekata u sklopu kojeg bi trebalo da bude izgrađeno ili rekonstruisano još dodatnih 150 stambenih jedinica.

Predsjednik Odbora za Rome pri Savjetu ministara BiH Indira Bajramović istakla je da je BiH i prije otpočinjanja Dekade Roma prepoznala da Romi žive u teškim uslovima, o čemu svjedoči i to da je 2002. godine donesena odluka da pri Savjetu ministara bude osnovan Odbor za Rome kao savjetodavno tijelo.

"BiH ima akcione planove za stambeno zbrinjavanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje Roma, ali bi bilo dobro da se ti planovi `spuste` na lokalni nivo. Više bi imali efekta", ocijenila je Bajramovićeva, te izrazila nadu da će Romi u skoroj budućnosti imati posao i krov nad glavom, te biti u sistemu zdravstvene zaštite.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Asin Melvin rekao je da se integracija romskog stanovništva smatra apsolutnim prioritetom u proširenju EU, te dodao da taj segment EU prati putem svog godišnjeg izvještaja o napretku.

Melvin je podsjetio da će novi izvještaj za BiH biti objavljen 8. oktobra, te najavio da će u njemu najvjerovatnije biti navedeno da je u vezi sa problemom integracije Roma trebalo biti više urađeno.

On je napomenuo da je EU razvila svoj okvir za integraciju Roma i da je cilj da se premosti jaz između romske populacije i lokalnog stanovništva što se tiče zapošljavanja, zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

Prema njegovim riječima, borba protiv diskriminacije i rasizma u onom dijelu koji se tiče romske populacije mora biti jaka reakcija svake države.

Melvin je naveo da je u projekte konkretne podrške za rješavanje problema romske populacije i njihovog socijalno-ekonomskog uključivanja u društvo EU do sada investirala više od šest miliona KM i najavio da će ta podrška biti nastavljena.

Navodeći da se OEBS bavi pitanjima bitnim za romsku populaciju, šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur naglasio je važnost da se Dekada Roma nastavi i poslije 2015.

BiH predsjedava Dekadom Roma od 1. jula 2014. do septembra 2015. godine.