latinica  ћирилица
19/11/2009 |  16:06 | Autor: RTRS

U HRAMOVIMA RS SLUŽENE LITURGIЈE ZA UPOKOЈENOG PATRIЈARHA PAVLA

Povodom smrti Njegove svetosti, patrijarha srpskog gospodina Pavla, u Republici Srpskoj danas je proglašen dan žalosti. Odlukom Vlade danas ne rade javne ustanove, institucije i lokalna uprava.


Od upokojenog patrijarha srpskog gospodina Pavla, oprostili su se i građani Republike Srpske, paljenjem svijeća u hramovima. Mjesta okupljanja građana u znaku su mira i pobožnosti. Iako daleko od Beograda, gdje je blaženopočivši patrijarh Pavle sahranjen, Banjalučani u svojim srcima ispratili su poglavara Srpske pravoslavne crkve na počivanje u svjetlu Božijem, do opšteg vaskrsnuća. Dok pale svijeće u pravoslavnim hramovima, prisjećaju se poruka svog patrijarha. Hram Hrista Spasitelja, u Banjaluci, čije obnovljene temelje je osveštao patrijarh Pavle,1993. godine, jutros je, za vrijeme služenja zaupokojene liturgije, bio pun vjernika. Mnogi su bili spriječeni obavezama ili zdravstvenim problemima da se pridruže povorci vjernika, koja se pred Hramom Svetog Save u Beogradu oprostila od patrijarha srpskog. Zvona sa crkava širom Srpske svaki sat objavljivala su da je danas sahrana patrijarha srpskog, gospodina Pavla. Ulice gradova Republike Srpske, dok je trajao prenos liturgije i opjela, bile su puste. I u ugostiteljskim objektima danas je mirnije nego obično. U znak poštovanja prema srpskom patrijarhu, utihnula je i muzika. Podsjećamo, veliki broj vjernika još se sinoć organizovano, ali i sopstvenim prevozom, uputio prema Beogradu kako bi prisustvovao pogrebu.

Veliki broj građana i danas, na dan sahrane Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, u svim crkvama prislužuju svijeće za pokoj njegove duše. Najviše vjernika bilo je u obnovljenom hramu Hrista Spasitelja, gdje se mole za upokojenje duše blaženopočivšeg patrijarha.
Foto: SRNA

Brojni vjernici okupili su se u novoizgrađenom Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice, u crkvi Svetog Đorđa, u manastriru Svetog Vasilija Ostroškog, manastiru Svete Petke, ali i u manastiru Tavna gdje se okupio veliki broj Ugljevičana, koji prislužuju svijeće za upokojenog patrijarha Pavla.
Foto: SRNA

Brojni vjernici okupili su se u novoizgrađenom Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice, u crkvi Svetog Đorđa, u manastriru Svetog Vasilija Ostroškog, manastiru Svete Petke koji prislužuju svijeće za upokojenog patrijarha Pavla.
Foto: SRNA

U manastiru Svetog Vasilija Ostroškog služena je Sveta zaupokojena liturgija, a brojni vjernici i gotovo svi sveštenici otputovali su u Beograd na opijelo patrijarhu Pavlu.
Foto: SRNA

U manastiru Tavna se okupio veliki broj Ugljevičana, koji prislužuju svijeće za upokojenog patrijarha Pavla.
Foto: SRNA

U manastiru Dobrićevo služena je Sveta zaupokojena liturgija
Foto: SRNA

U svim pravoslavnim hramovima na području istočne Hercegovine jutros su služene zaupokojene liturgije povodom sahrane Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla.
Foto: FONET