latinica  ћирилица
08/10/2014 |  13:50 | Autor: SRNA

Reakcije iz RS na izvještaj Evropske komisije

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da Evropska komisija treba da smanji svoja očekivanja od BiH, navodeći da je više zabrinjava što ne vidi stvarnu opredijeljenost EU za proširenje na balkanske zemlje.
EU BiH - Foto: RTRS
EU BiHFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da je u izvještaju Evropske komisije o godišnjem napretku BiH mnogo stvari negativno notifikovano, ali da je BiH na to navikla. Prema njenom mišljenju, ideja EU je da balkanske zemlje treba da se drže u dovoljno jakom institucionalnom statusu, a da onda uđu u dugotrajni proces pregovora, koji u najboljem slučaju može da traje četiri do pet godina.

- Predviđam da će, kada jednog dana BiH uđe u pregovore o članstvu u EU, oni trajati šest do 10 godina, ali mislim da će tako biti i za neke druge zemlje za koje se sada govori kako su daleko odmakle na evropskom putu, a uopšte nisu - kaže premijerka.

Podsjetila je i na izvještaje o napretku Bugarske i Rumunije koji su bili katastrofalno loši, a već naredne godine ove zemlje su postale članice EU s istim identifikovanim problemima. Cvijanovićeva smatra da je odgovor za evropski put BiH, ali i za njen opstanak uspostavljanje dobrog sistema koordinacije institucija.

Ona je izrazila žaljenje što ta ideja nije urodila plodom prošle godine, kada se Vlada trudila da dođe do preciznog mehanizma koordinacije koji je trebalo da stavi u funkciju sve nivoe vlasti i omogući im ispunjavanje obaveza u skladu sa ustavnim nadležnostima. Smatra da Evropska komisija ima prevelika očekivanja kada je riječ o BiH i da se proces njenog približavanja EU treba svesti na uobičajene kriterijume koji su bili primjenjivi za sve zemlje koje su se ranije kretale ka EU integracijama.

 

Špirić: Zajednički snositi odgovornost

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je danas da za evropski put BiH zajedničku odgovornost moraju snositi i Brisel i BiH, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu na tome svi zajedno više raditi.

"Ne mogu negativne fakture ići u BiH, a zasluge tobože Briselu. Zasluga ili ima ili nema i zato bih volio da radimo zajedno na evropskom putu sa Evropskom komisijom i evropskom kancelarijom u Sarajevu", rekao je Špirić novinarima, komentarišući izvještaj Evropske komisije o zastoju BiH na putu ka EU.

On je rekao da neće ništa pomoći izvještaji koji konstatuju stanje u BiH, već da BiH teba novi optimizam za ubrzanje njenog puta ka EU.

"Bojim se da je BiH zemlja koja čeka razvoj situacije u regionu i kada bismo htjeli pretrčati evropsku dionicu za godinu dana rekli bi nam - gdje ste požurili", dodao je Špirić.