latinica  ћирилица
09/10/2014 |  20:50 | Autor: SRNA

B.Luka: Otvorena laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena rekonstruisana laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze, u čije je opremanje uloženo oko milion KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, koji je prisustvovao otvaranju, rekao je novinarima da je od velikog značaja puštanje u rad ove biolaboratorije, ističući da je to vrhunac u ovoj medicinskoj oblasti, čime je Institut za javno zdravstvo Srpske postigao još veću referentnost u radu.

Bogdanić je dodao da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske jedna od najbolje razvijenih zdravstvenih ustanova u Srpskoj, te izrazio zahvalnost UNDP-u, koji je finansirao ovaj projekat i prepoznao značaj sigurnosti zdravstvenih radnika.

"Vjerujem da će Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviti sa razvojem. Dugujem im veliku zahvalnost za angažman tokom majskih poplava, kada su spriječili da ne bude epidemije u Srpskoj", istakao je Bogdanić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je novinarima da je ovaj Institut izgrađen 1929. godine, što je najveći tehnološki i finansijski događaj javnog zdravstva.

"Nakon 74 godine, ovo je najveće pojedinačno ulaganje, odnosno jedan od najvećih koraka koji je Institut napravio u finansijskom i tehničko-tehnološkom smislu", istakao je Stanić.

Stanić je podsjetio da su se na pola gradnje laboratorije dogodile majske poplave u Srpskoj, kada je dvije trećine radnika Instituta bilo na terenu, a osim radova na terenu Institut je morao da održi redovan rad.

On je izrazio zahvalnost Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Global fondu i UNDP-u, koji je uradio operativni dio, a najviše osoblju i zaposlenima u Institutu koji su uz rješavanje problema u vezi sa poplavama i redovnog rada, pomogli izvođenje ovog projekta.

Govoreći o tuberkulozi, Stanić je rekao da se ta bolest vraća u sasvim drugom obliku - otporna na terapije koje su ovdje poznate, te da je s ciljem zaštite osoblja Instituta i životne sredine, otvorena ova savremena laboratorija.

On je napomenuo da ljudi iz Republike Srpske idu na obučavanje u laboratoriju kod Hamburga "Borstel", koja je uzor u ovoj oblasti.

"Puštanjem u rad ove laboratorije sada za jedan dan uspostavimo dijagnozu na tuberkulozu, a ne kao što je bio slučaj ranije za šest nedjelja, kada se čovjek kreće i dovodi u opasnost druge", kaže Stanić.

On je rekao da je u Srpskoj prepolovljena incidenca novooboljelih od tuberkuloze sa 75 na 35, zahvaljujući bržoj dijagnostici ove bolesti, ističući da je cilj iskorjenjivanje turbekuloze u Srpskoj u svim njenim oblicima.

Prema njegovim riječima, Institut za javno zdravstvo Srpske učestvovao je u opremanju ove laboratorije sredstvima ispod jedan odsto.

Načelnik Službe za mikrobiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Pava Dimitrijević rekla je novinarima da je ovom laboratorijom omogućena mnogo brža dijagnostika za tuberkulozu i druge bolesti.

Šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir rekao je novinarima da je ova laboratorija dio velikog programa, koji finansira Globalni fond, za borbu protiv turbekuloze, side i malarije, te podsjetio da je UNDP u posljednjih deset godina ukupno uložio 16,5 miliona dolara u izgradnju sistema za borbu protiv tuberkuloze u BiH.

Labortorija za dijagnostiku tuberkuloze je trećeg nivoa biosigurnosti, prva ovakve vrste u Srpskoj koja je izgrađena po standardima Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti.