latinica  ћирилица
10/10/2014 |  15:12 | Autor: RTRS

Banjaluka: Otkriven spomenik Stefanu Nemanji

Ispred Muzeja Republike Srpske u Banjaluci danas je otkriven spomenik Stefanu Nemanji.
Otkriven spomenik Stefanu Nemanji - Foto: nezavisne novine
Otkriven spomenik Stefanu NemanjiFoto: nezavisne novine

Spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, ispred Muzeja Republike Srpske otkrio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a osveštao ga je patrijarh srpski Irinej.

"Ovo je još jedan događaj u Banjaluci koji osnažuje uporno ono što želimo svakome da kažemo - da je naša težnja da razvijamo slobodnu, demokratsku, što jaču i što samostalniju Republiku Srpsku", rekao je Dodik obraćajući se velikom broju građana Banjaluke i uglednih gostiju.

Dodik je naglasio da je sasvim legitimna težnja jednog naroda da napravi državu.

"I naša težnja jeste da Republika Srpska bude što manje entitet i što više država. I to pokazujemo kao svoju isključivu sposobnost kroz vrijeme koje je iza nas, a tek treba da dokažemo u vremenu koje dolazi", istakao je Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je Stefan Nemanja ostavio trajan spomenik u srpskoj istoriji, te da su neke njegove poruke upućene Srbima i danas aktuelne.

"Riječi Stefana Nemanje upućene Srbima su da čuvaju svoju vjeru, jezik, kulturu i istoriju. Te riječi bilo bi dobro danas ponoviti i u Republici Srpskoj i Srbiji i Srbima širom svijeta", naglasio je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej rekao je da je takva pouka i savjet Stefana Nemanje potrebna i danas srpskom narodu.

Njegova svetost parijarh Irinej rekao je da je velika čast što je danas otkriven spomenik Stefanu Nemanji u Banjaluci, prvi takav u srpskim državama Republici Srpskoj i Srbiji.

Patrijarh Irinej je osveštao spomenik Stefanu Nemanji, uz sasluženje vladike banjalučkog Јefrema i sveštenstva Banjalučke eparhije.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Srpske Emil Vlajki, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, dikrektor Republičkog sekretrijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsjednik Fonda "Dostojanstvo" Miroslav Parović i drugi ugledni gosti i građani Banjaluke.

Spomenik je djelo novosadskog umjetnika Ljubomira Šćepanovića, a poklon je novosadskog fonda "Dostojanstvo", čiji je osnivač Organizacija "Treća Srbija". Na ovaj način obilježava se 900 godina od rođenja Stefana Nemanje. Predsjednik Dodik u Palati Republike razgovara sa patrijarhom srpskim Irinejem, a susretu prisustvuje i vladika banjalučki Јefrem.