latinica  ћирилица
13/10/2014 |  01:07 | Autor: Agencije

Kina ponovo u oblaku smoga

Sjevernu Kinu obuhvatio je ogroman oblak smoga, a zagađenost vazduha je u nekim dijelovima zemlje dostigla 20 puta veći nivo od dozvoljenog. Oblak smoga je toliko gust, da je vidljivost drastično smanjena pa su mnogi putni pravci, čak i auto-putevi, zatvarani za saobraćaj.
Kina - smog - Foto: China Foto Press
Kina - smogFoto: China Foto Press

Gradske vlasti Pekinga izdale su upozorenje i konstatovale narandžasti nivo uzbune. U provinciji Hebej, sjeverno od prestonice, koncentracije atmosferskih čestica manjih od 2,5 mikrometra u prečniku 20 puta je veća od dozvoljene.

Svjetska zdravstvena organizacija je propisala da je dozvoljeni nivo ovih čestica 25 mikrograma po kubnom metru, a u provinciji Hebej izmjereno je nevjerovatnih 500 mikrograma!

Ove čestice se smatraju najopasnijim po ljudsko zdravlje zato što prodiru duboko u pluća. U Pekingu njihova koncetracija još od srijede ne pada ispod 300 mikrograma.

Gradski meteorološki biro savjetuje građane, posebno one sa disajnim problemima, da ne izlaze napolje.

Od 301 do 500 mikrograma se smatra izuzetno opasnim po zdravlje ljudi i predstavlja ozbiljan rizik za izazivanje oštećenja respiratornih puteva.

Primjera radi, u većini američkih gradova koncetracija ovih čestica kreće se oko 20 mikrograma, dok se u zapadnoj Evropi ide na smanjivanje nivoa na ispod 15.