latinica  ћирилица
13/10/2014 |  20:01 | Autor: Blic

Putinovih šest sati u Beogradu

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvo će položiti vijenac na Groblju oslobodilaca Beograda. Nakon toga će u Palati Srbije razgovarati sa najvišim domaćim zvaničnicima, a dočekaće ga predsjednik Tomislav Nikolić.
Parada u Beogradu - Foto: TANЈUG
Parada u BeograduFoto: TANЈUG

Nakon polaganja vijenca borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda 1944. predsjednik Rusije će se uputiti u Palatu Srbije, gdje će u četiri oka prvo razgovarati sa predsjednikom Nikolićem, a potom sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Na vojnoj paradi učestvovaće više od 4.500 pripadnika Vojske Srbije. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković smatra da je nivo pripremljenosti na zadovoljavajućem nivou i da će se 16. oktobra vojska predstaviti na najbolji način.

U Beogradu će do 16 oktobra na snazi biti i poseban režim u saobraćaju od 6 do 12 časova u Bulevaru Nikole Tesle, od Bulevara Mihajla Pupina do Trešnjevog cveta. Poseban režim saobraćaja biće i u Ulici Ušće od Bulevara Nikole Tesle do Bulevara Mihajla Pupina od 12. oktobra u 6 sati do 16. oktobra u 20 sati. Od Bulevara Mihajla Pupina do DŽona Kenedija poseban režim je danas od 10 do 16 časova i sutra od 14 do 18.

Oko 3.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prodefilovaće Beogradom u čast 70. godišnjice od oslobođenja srpske prestonice u Drugom svjetskom ratu i 100 godina početka Prvog svjetskog rata. Građani će imati priliku da vide borbena oklopna vozila, tenkove, artiljerijska oruđa, protivvazduhoplovna sredstva i sredstva specijalne namjene. Ešelon plovnih sredstava kretaće se Dunavom, od Kalemegdana prema Zemunu, a spektakl kakav je u Srbiji posljednji put viđen 1985. godine upotpuniće naleti vazduhoplovnog ešelona. U defileu će učestvovati pješadijski ešelon, motorizovan i vazduhoplovni ešelon, te petnaest plovnih objekata. Građani će moći da vide i sredstva artiljerijskih i raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.