latinica  ћирилица
14/10/2014 |  14:00 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska i Srbija zajedno ka EU, ali i saradnja sa Rusijom

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da budući akcenat treba da bude na zajedničkom napretku Srpske i Srbije ka EU, uz istovremeno održavanje odnosa s Rusijom.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik - Foto: RTRS
Predsjednik SNSD-a Milorad DodikFoto: RTRS

Posebno je, ističe, zadovoljan zbog posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu, što će biti prilika za njihov ponovni susret. Ocijenio je da će nakon njegove pobjede na proteklim izborima odnosi Srpske i Srbije još više napredovati, a akcenat će biti na političkoj i ekonomskoj saradnji u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama. 

Čestitke iz Rusije predsjedniku Dodiku

Ruski institut za strateška istraživanja čestitao je Miloradu Dodiku pobjedu na predsjedničkim izborima u Republici Srpskoj i poželio mu da još mnogo godina radi za dobrobit srpskog naroda.

"Dodik je dosljedan zaštitnik interesa srpskog naroda, pa nije čudo što Republiku Srpsku, koju on predvodi, nazivaju bastionom srpstva, srpskim Pijemontom", navodi se u saopštenju koje je na svom sajtu objavio Institut, savjetodavno tijelo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na parlamentarnim izborima u Srpskoj pobjedu je odnio Savez nezavisnih socijaldemokrata, a ovaj institut ocjenjuje da će to značiti da će Dodik zadržati sva ovlašćenja u naredne četiri godine. Predsjednik Dodik se, ističu, drži dosljednog proruskog kursa, što je posebno istakao predsjednik Rusije Vladimir Putin prilikom bilateralnih zvaničnih razgovora Putin-Dodik u septembru. U Srpskoj je, kako se napominje, stvorena najpovoljnija atmosfera za ruski biznis, a održavaju se naučne i kulturne veze između dvije zemlje na svim nivoima.

Јedan od znakova duboke, iskrene ljubavi naroda Republike Srpske prema Rusiji je otkrivanje spomenika ruskom caru Nikolaju u Banjaluci, koje je omogućeno zahvaljujući ličnom učešću i podršci predsjednika Dodika, i to ne prvi put, navodi se u čestitki.