latinica  ћирилица
14/10/2014 |  19:34 | Autor: Sportska centrala

Partizan i naredne sezone bez Evrolige

Čelnici Evrolige uveli su nemoguće uslove za klubove poput Partizana, koji se nalaze u stalnim finansijskim problemima, zbog čega crno-bijeli i ukoliko se kvalifikuju teško da mogu da računaju na pravo nastupa u elitnom evropskom takmičenju.

Evroliga je uvela pravila po kojim svaki klub koji ima licencu ili za nju aplicira ne smije da ima dugove igračima, trenerima ili zaposlenima u klubu, ali ni prema poreskim organima države, što je upravo slučaj sa Partizanom.

Pored toga, klubovi po novim pravilima Evrolige ne smiju da imaju deficit veći od 10 odsto ukupnog klupskog budžeta u prethodne tri sezone, dok minimalni budžet mora da iznosi najmanje četiri miliona evra.

Ukupna masa zarada igrača ne smije da prelazi 65 odsto budžeta kluba, dok svi relevatni finansijski papiri moraju da budu odobreni od strane nezavisne revizorske kuće i dostavljeni Evroligi najkasnije do 15. juna.

S obzirom na sve navedeno, jasno je da Evroliga postaje društvo elitnih klubova Evrope, poput Lige šampiona u fudbalu i da mjesta za "uljeze" iz siromašnijih krajeva više neće biti.