latinica  ћирилица
17/10/2014 |  13:19 | Autor: SRNA

Atina uputila demarš Tirani zbog napada na pripadnike grčke manjine

Grčki ambasador u Tirani Leonidas Rokanas uputio je demarš albanskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog napada albanskih nacionalista na pripadnike grčke manjine nakon prekida fudbalske utakmice Srbije i Albanije u Beogradu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke saopšteno je da je od albanskih vlasti zatraženo da osude incidente koji su se dogodili nad pripadnicima grčke manjine u albanskom selu Dervičan, u blizini granice dvije zemlje.

"Prema uputstvu potpredsjednika Vlade i šefa diplomatije Evengelosa Venizelosa, grčki ambasador u Tirani je uputio demarš albanskom Ministarstvu spoljnih poslova u kome traži od albanskih vlasti da osude incidente protiv grčke manjine poslije prekida utakmice Srbija-Albanija", navodi se u saopštenju.

Grčki ambasador je zatražio od zvanične Tirane da preduzme sve neophodne mjere da bi se pronašli, uhapsili i kaznili oni koji su odgovorni za napad, kao i da zaštiti grčku nacionalnu manjinu uoči predstojećeg obilježavanja Dana nezavisnosti Grčke, 28. oktobra.

"Ambasador je prenio ogromnu zabrinutost Grčke zbog sličnih napada na miroljubivu grčku manjinu koji predstavljaju prepreku u evropskoj perspektivi Albanije", navodi se u saopštenju.

Iz grčkog Ministarstva upozoravaju da napadi ekstremista i nacionalista sigurno slabe evropsku perspektivu Albanije i bude sjećanje na prošlost Balkana koju sve zemlje regiona moraju da ostave iza sebe s ciljem dobrobiti zajedničke evropske budućnosti.

Nakon prekida fudbalske utakmice Srbije i Albanije u Beogradu, oko 100 osoba sa albanskim zastavama i transparentima sa nacionalističkim porukama u selu Dervičani počelo je da lomi izloge prodavnica i parkirane automobile, sve dok ih nije zaustavila policija.

Nasilje je izbilo nekoliko časova poslije prekida utakmice u Beogradu, do kojeg je došlo nakon što je na stadion dronom spuštena zastava sa ucrtanom mapom takozvane "velike Albanije", kojom su bili obuhvaćeni dijelovi teritorija Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.