latinica  ћирилица
19/10/2014 |  12:30 | Autor: Agencije

Dačić: Beograd nema sagovornika za nastavak dijaloga

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom dvije godine od početka dijaloga Beograda i Prištine na nivou premijera, da Srbija želi da nastavi dijalog, ali da nema s kim to da učini.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

- Srbija želi nastavak dijaloga i potpunu primjenu svih sporazuma. Nismo sporna strana, čekamo konstituisanje vlasti u Prištini, jer druge strane za primjenu sporazuma nema - naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je veliki doprinos dijaloga to što je na Kosovu došlo do smirivanja tenzija, a osnovna vrijednost je zajednica srpskih opština, čije je osnivanje zbog Prištine u zastoju.

- Srbija prvi put nije obilježena kao uzrok krize, dobila je najpozitivnije ocjene za doprinos u dijalogu, i da nije bilo uspjeha, Srbija na evropskom putu ne bi toliko odmakla. Ne bi dobila pozitivnu ocjenu za otvaranje pregovora za članstvo u EU - rekao je Dačić.

Naglasio je da činjenica da je prvi sastanak održan pod "velom tajni", te da je u međuvremenu održano četrdesetak sastanaka, pokazuje koliki je put pređen u normalizaciji odnosa. Dačić je dodao da je važno to što tokom dijaloga nikada nije bilo riječi o statusnim pitanjima, što Srbija nikada nije dala ni naznaku da priznaje državnost Kosova, i što je taj stav Srbije prihvaćen.