latinica  ћирилица
22/10/2014 |  11:08 | Autor: AFP

Belgija rekorder po broju džihadista

Belgija je u odnosu na broj stanovnika na prvom mjestu u Evropi po broju mladih koji su se pridružili džihadistima u Siriji i Iraku, upozoravaju danas zvaničnici.

Računa se da je među 3.000 Evropljana koji ratuju na strani "Islamske države" više od deset odsto belgijskih državljana, uglavnom Marokanaca i Turaka druge generacije.


Hari Bonte, gradonačelnik Vilivordea, malog grada nedaleko od Brisela sa mnogobrojnom muslimanskom populacijom, rekao je za agenciju AFP da vjeruje da je samo iz njegovog mjesta u džihad otišlo 27 tinejdžera, među kojima su i dvije djevojčice od 14 i 15 godina.

On je izjavio da iza toga stoji dobro organizovana mreža terorista koji indoktriniraju mlade muslimane, a zatim im preko Turske organizuju put u Irak i Siriju.

 - Samo koordinisan rad cijele zajednice, koji treba da uključi roditelje, nastavnike i vjerske lidere, može da spriječi ovaj trend - smatra Bonte.


S druge strane, imam lokalne džamije Mimun Akišu kaže da malo toga može da učini da spriječi omladince da odu u džihad kada jednom padnu pod uticaj terorističke propagande.


- Oni ih mame video snimcima džzihadista koji se naoružani voze u velikim džipovima i izgledaju kao gospodari svojih života, a ne kažu im da je iza svega prljavi rat u kome je lako izgubiti glavu - rekao je on za AFP.


Akišu je objasnio da su meta džihadista najčešće omladinci koji imaju problema sa drogom i alkoholom i koji su nesigurni u svoj identitet.


- Ponekad je dovoljno par mjeseci za indoktrinaciju, a tada je kasno da se bilo šta učini - rekao je on.


Belgija ima nešto više od 11 miliona stanovnika, od kojih su preko deset odsto porijeklom Marokanci i Turci.