latinica  ћирилица
25/10/2014 |  15:45 | Autor: Agencije

Lavrov: "Islamska država"- produkt "Arapskog proljeća"

Organizacija "Islamska država" predstavlja rezultat nasilja "Arapskog proljeća", koje je preplavilo Bliski istok 2011. godine, ocijenio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Islamska država je istinska opasnost, ali nije se pojavila niotkuda. Mi smo od početka Arapskog proljeća upozoravali na ishitrene odluke zbacivanja postojećih režima, možda autoritarnih, ali, ipak sekularnih", rekao je Lavrov za rusku televiziju.

On je istakao da su sporadične proteste 2011. godine ubrzo "preoteli" ekstremisti i teroristi "koje naši zapadni partneri nesrećno proglašavaju za svoje saveznike".

Lavrov kaže da se globalni terorizam ne može osujetiti označavanjem određenih grupa kao "loših terorista" i puštanjem svih ostalih da rade što hoće, ili čak tražeći od njih da zbace neželjene vlade, prenosi RIA "Novosti".

"Moramo sagledati situaciju u cjelini, posebno na Bliskom istoku i sjevernoj Africi", rekao je šef ruske diplomatije, dodajući da je glavni kriterijum zabrane neke oragnizacije da li je ona koristila terorističke napade da iznese svoje stavove.

Komentari Lavrova uslijedili su nakon što je kanadski premijer Stiven Harper pomenuo mogućnost umiješanosti "Islamske države" u pucnjavi u Otavi.

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Otava DŽabeur Fatali rekao je juče agenciji RIA "Novosti" da Kanada treba da razmotri svoju spoljnu politiku i shvati da je terorista terorista bez obzira gdje se nalazi, bilo u Otavi ili Damasku.