latinica  ћирилица
29/10/2014 |  12:35 | Autor: RTRS

Iz parka do bronze na prvenstvu Balkana

Ragbi klub Bijeli zečevi iz Banjaluke osvajač je prvenstva i Kupa Republike Srpske.

Riječ je o prvom registrovanom klubu u Republici Srskoj i članu Prve ragbi lige Srbije.

"Mi smo prvi registrovani klub, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH. Mi smo ragbi 13 klub, jedne od dvije najpoznatije verzije ragbi igre. Nastali smo 2012. godine, sve je krenulo od grupe studenata, koju sam ja počeo trenirati, pošto sam igrao ragbi, dvije, tri godine u Beogradu. Tamo sam upisao doktorat i igrao Univerzitetsku ligu. Po povratku u Banjaluku, odlučio sam, prije svega zbog želje za igrom, da oformim klub. Ovo je sada već treća sezona kako igramo.Prve sezone odigrali smo nekoliko prijateljskih utakmica sa klubovima iz Srbije, pošto je tamo već razvijen ragbi koji igramo. Naredne godine, pošto smo bili prvi klub u Bosni i Hercegovini, pridružili smo se srbijanskoj ligi i počeli se takmičiti u Drugoj ligi Srbije, koju smo zahvaljujući radom i požrtvovanosti momaka osvojili, tako da smo od ove godine članovi Prve lige Srbije. Pored nas, tu su Partizan, Crvena zvezda, Dorćol iz koga je i nastao ragbi. Možemo reći da smo na Balkanu u samom vrhu ragbija", rekao je trener Bijelih zečeva, Sreten Zec.

Bijeli zečevi su osvojili treće mjesto na prvenstvu Balkana, savladavši reprezentaciju Mađarske. Zanimljivo je i to da su igrali i sa selekcijom Grčke, koja ima profesionalne ragbi igrače koji igraju na Novom Zelandu.

"To su nam bile prve međunarodne utakmice. Treniramo u parku, to su uslovi u kojima radimo, tako da smo i kao reprezentacija otišli na prvenstvo Balkana 'ad hok', skupljeni od ljudi koji su prošli našu školu. Prvi trening reprezentacije bio je u Beogradu, otputovali smo kombijem, imali smo sat vremena da se spremimo za utakmicu. Prvu utakmicu odigrali smo sutradan protiv Grčke, koja je izuzetno dobra reprezentacija, koja u timu ima jednog igrača sa Novog Zelanda kao i osam igrača iz Australije, zemalja u kojima je ukorijenjen ragbi, u kojima je ova igra sastavni dio života. Poraženi smo u toj prvoj utakmici koja nam je dobro došla za uvježbavanje i da vidimo na kojem smo mi nivou i koliko smo napredovali. Poslije toga smo igrali sa reprezentacijom Mađarske. Iako su Mađari bili favoriti, mi smo nakon dva tri zajednička treninga, uspjeli da ih savladamo".

Ragbi zahtjeva veliku požrtvovanost, o čemu svjedoče i brojne povrede aktera ove igre. Međutim prema njihovim riječima, to je muški sport koji traži fizičku spremu i upravo je to razlog zbog kojeg je toliko privlačan.

Bijeli zečevi su klub koji se finansira sam, do sredstava dolaze preko poznanika, prijatelja kluba, a opremu su kupili prodajom svojih kalendara.

Za sada igraju u prvoj ligi Srbije, a naredne sedmice u Banjaluku im dolazi Partizan, u meču koji će vjerovatno odlučivati o učesnicima plej-ofa Prve lige Srbije.

Plan im je da se zadrže u Prvoj ligi Srbije,a pored toga, nastojaće da se izbore za finansiranje iz budžeta grada Banjaluke, što bi im itekako pomoglo u daljnjem radu.