latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:11 | Autor: RTRS

Ko su izborni gubitnici u Srpskoj?

Ko je pobijedio na opštim izborima, potpuno je jasno. I dok pobjednici prave računicu, mnogo je onih koji nemaju šta da saberu, jer nisu osvojili nijedan glas.

Nemaju se čime pohvaliti ni lideri malih stranaka formiranih neposredno prije izbora. Izborni debakl doživjeli su kako same stranke tako i njihovi predsjednici koji su da apsurd bude veći bili glasni samo u kritikama.

Koalicija “Borci za novu politiku” u cijeloj Srpskoj dobila je samo 3. 385 glasova ili svega pola procenta glasova. Razloga za slavlje nema ni lider Srpske alternative i bivši direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Tihomir Gligorić osvojio je samo 486 glasova. Ali nije razočaran.

- Na to smo ponosni. To je mala ali značajna kritična masa zato što nikome nismo plaćali, imali smo skromnu kampanju, rekao je Gligorić.

Lider Saveza za novu politiku formiranog nekoliko mjeseci prije izbora prošao je još lošije. Bivši direktor Fonda PIO Zoran Mastilo dobio je povjerenje samo 349 birača. O izbornom debaklu nije želio. Nakon što je pristao da da izjavu, više nam se na telefon nije javljao.

Uz Acu Prelića nisu stali ni svi borci koje je predvodio na protestima prije par mjeseci. Dobio je podršku 256 birača.

- Generalno sam zadovoljan sa uspjehom stranke, jer je naš cilj bio rušenje ove Vlade, dodao je Prelić.

Da je teško srušiti vlast uvjerili su se i njeni najveći kritičari. Ekonomski analitičar Damir Miljević dobio je samo 101 glas. Stranka njegovog kolege Alekse Milojevića, Snaga Srpske u cijeloj Srpskoj prikupila je svega 1 785 glasova.

- Očekivao sam da ću mnogo više glasova osvojiti. Ne ja samo, već sve ove nove partije koje su registrovane, dodaje Milojević.

Među najvećim izbornim gubitnicima jeste i stranka Emila Vlajkija, čiji su kandidati za poslanike u cijeloj Srpskoj jedva osvojili 484 glasa.

Razočarenje su doživjeli i kandidati za poslanike okupljenih oko Hercegovca Nebojše Vukanovića. Svi sagovornici krivca zbog loših rezultata vide u zloupotrebama tokom izbora. Analitičari smatraju: ko gubi - ima pravo da se ljuti.

- Predstavljaju teoretski primjer “Pacovskih” stranaka koje ulete, malo glođu biračko tijelo i nestanu. One se ne pojavljuju prvi put već prvi i posljednji, istakao je Gostimir Popović politički analitičar.

Male stranke, kažu analitičari, pokušaće napraviti nered i na sim narednim izborima. Ali, od njih neće biti koristi - što najbolje govore izborni rezultati.