latinica  ћирилица
30/10/2014 |  19:52 | Autor: TANЈUG

Keri zahvalio Srbiji na podršci u borbi protiv džihadista

Američki državni sekretar DŽon Keri uputio je pismo premijeru Aleksandru Vučiću u kojem, u ime predsjednika Baraka Obame, zahvaljuje Srbiji na podršci međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države.

U pismu državnog sekretara SAD ističe se zahvalnost Srbiji na njenoj posvećenosti međunarodnom miru i odlučnosti da se suprotstavi Islamskoj državi.

Keri je pohvalio lidersku ulogu Vučića u napretku dijaloga Beograda sa Prištinom i ocijenio da bi puna primjena Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine znatno doprinijela ubrzanju procesa evropskih integracija Srbije i donijela veću stabilnost regionu.

"Sjedinjene Američke Države su spremne da tijesno sarađuju sa Republikom Srbijom tokom njenog predsjedavanja Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju 2015. godine. Snažno konsultativno liderstvo OEBS-a je u ovim trenucima od posebnog značaja, s obzirom na to da se Evropa suočava sa jednim od najtežih izazova za svoju bezbjednost u posljednjih nekoliko decenija", ističe se u pismu šefa američke diplomatije upućenom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.