latinica  ћирилица
30/10/2014 |  20:09 | Autor: TANЈUG

Trilaterala i o napretku regiona ka EU

Skup Trilateralne komisije koji sutra počinje u Beogradu okupiće učesnike iz svih evropskih zemalja koji će, između ostalog, razmotriti i napredak čitavog regiona na putu priključenja EU.

Predsjednik Organizacionog odbora Evropske trilateralne konferencije u Beogradu, Tahir Hasanović, rekao je da će 38. Konferenciju Trilateralne komisije, koja traje do 2. novembra, otvoriti predsjednik Evropskog ogranka Trilaterale Žan-Klod Triše, predsjednik Srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije Јovan Kovačić i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Pored predsjednika srpske vlade, na panelu o regionu učestvovaće i premijer Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik", rekao je Hasanović.

On je istakao da će učesnici biti iz svih evropskih zemalja, da je potvrđen dolazak 165 članova trilateralne komisije, a to su, kako je naveo, ugledni državnici, bivši plitičari, bankari, predsjSednici najvećih kompanija i nosioci krupnog kapitala.

Prema njegovim riječima, na konferenciji će biti nekoliko važnih tema koje će biti vezane, kako za napredak cjelokupnog regiona na putu priključenja EU, tako i odnosa Rusije i Ukrajine.

Dodao je da će teme biti i energetska bezbjednost i ostala globalna pitanja koja svjetska Trilaterna komisija sagledava.

Govoreći o uticaju Trilateralne komsiije, Hasanović je rekao da ona od 1973. godine bitno utiče na finansijske i ekonomske tokove svijeta jer u njoj sjede istaknuti ljudi koji imaju mogućnost sagledavanja razvoja svijeta.