latinica  ћирилица
31/10/2014 |  20:25 | Autor: Agencije

Italija: Od crkvi prave banke, pozorišta...

Ekonomska kriza u Italiji uzrok je tome da veliki broj crkava bude prodat privatnicima, koji zgradama mijenjaju svrhu i pretvaraju ih u banke, pozorišta, noćne klubove, pa čak i u mehaničarske radionice.

Nekoliko hiljada crkava u Italiji nedavno je dobilo nove vlasnike, što ukazuje da se i katolička crkva suočava sa krizom i da to društvo sve više ide u sekularizam. 

Fotograf Andrea di Martino posjetio je nekadašnje crkve i slikao oko 70 novih preuređenih objekata. Crkva Madona dela Neve, u regionu Komo, bila je među prvima koje je obišao i koja mu je bila inspiracija za čitav projekat. Ova crkva je krajem pedesetih godina promijenila namjenu i sada je uspješna automehaničarska radionica.

Crkvama u Italiji mijenjaju svrhu, ukoliko su bezbjednosni uslovi u zdanju preopasni ili ako je broj vjernika drastično smanjen.

Promjena namjene crkvenih zdanja ne događa se samo u Italiji, već i u drugim zapadnoevropskim državama. Tokom 2008. godine, lanac holandskih knjižara "Seleksiz" preuredio je crkvu izgrađenu 1924. godine u Mastrihtu.